Svenska techbolag har i allt större utsträckning tecknat kollektivavtal det senaste året. På bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen – som under sin flagg samlar över 4 400 medlemsföretag, eller en tredjedel av hela Sveriges export – ser man hur allt fler upptäcker fördelarna som ett avtal innebär:
- Ökad attraktionskraft för arbetsgivare i jakt på bristkompetens
Att hitta rätt kompetens är idag den största utmaningen som Teknikföretagens medlemmar står inför. Få personer utbildar sig till civilingenjörer eller kvalificerade industriarbetare, vilket hämmar tillväxten hos företagen. Ett kollektivavtal kan där vara en viktig nyckel.
”Våra medlemsföretag berättar att potentiella arbetstagare i allt större utsträckning frågar om det finns ett kollektivavtal när de väljer arbetsplatser. Ett kollektivavtal gör det också lättare att behålla den kompetenta personalen som redan finns på företaget, eftersom villkoren för exempelvis försäkringar och pensioner blir marknadsmässiga på ett väldigt kostnadseffektivt sätt”, säger Björn Widlert.
- Smidigare rekrytering av utländsk arbetskraft
Många företag löser kompetensbristen genom att värva personal från länder utanför EU. För att möjliggöra en sådan rekrytering krävs ett arbetstillstånd, där villkoren och lösningarna är i nivå med ett kollektivavtal. Absolut lättast är det därför att redan ha ett kollektivavtal att luta sig mot, eftersom det uppfyller Migrationsverkets krav.
Inga andra aktörer kan matcha det stöd som en omställningsförsäkring ger.
”Startups väljer ofta att teckna kollektivavtal för att enklare kunna söka arbetstillstånd för personal utanför EU. Teknikföretagen kan också ge konkret rådgivning och stöd kostnadsfritt i den process det innebär att söka arbetstillstånd”, säger Björn Widlert.
- Garanterat goda arbets- och pensionsvillkor
Föräldralöner, pension, arbetstidsregler och andra detaljerade frågor är alla viktiga punkter när någon med nyckelkompetens letar ny anställning. Ett kollektivavtal är en enkel kvalitetssäkring som innebär att varken den anställda eller företaget behöver grubbla över de frågorna, och företaget kan därmed lägga mer fokus på kärnverksamheten och mindre tid på administration.
”Får ut 20-50 procent mer i månaden vid pension”
Tack vare styrkan i kollektivet blir pensionsvillkoren bättre än vad ett enskilt företag kan förhandla fram, något som gynnar alla parter.
”Det här är de bästa lösningarna som finns på marknaden. Som enskilt företag är det omöjligt att pressa priserna på samma sätt som vi har lyckats göra i grupp. Vi betalar in lika höga pensionspremier som med många privata lösningar och de anställda får ut 20–50 procent mer varje månad när de går i pension. Det här är en stor fördel för den enskilda medarbetaren och en konkurrensfördel för företaget.
Fördelarna med ett kollektivavtal blir tydligare i svåra tider. Det senaste året har Björn Widlert sett hur allt fler techbolag efterfrågar kollektivavtal, trots att det sprids många myter och missförstånd om hur ett kollektivavtal kan påverka företagen.
LÄS MER: 9 vanliga myter om kollektivavtal – därför stämmer de inte
”När konjunkturen är skakig ökar efterfrågan på den trygghet som kollektivavtalen kan ge, till exempel bra försäkringar vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Vår omställningsförsäkring har varit en viktig pusselbit och en stor framgångssaga i hur den fungerar. Inga andra aktörer kan matcha det stöd som en omställningsförsäkring ger när det gäller att få hjälp med att hitta ett nytt jobb.”
”Den här utvecklingen är väldigt tydlig för oss”
Företagen ställer också oftare krav på att underleverantörer ska erbjuda sina anställda ett kollektivavtal.
”Man vill säkerställa att hela leverantörskedjan har goda villkor. För Teknikföretagen är denna utveckling väldigt tydlig. Vi växer i rask takt med cirka 100 nya medlemsföretag per år, och så har det sett ut i flera års tid. Både nya och etablerade företag väljer att bli medlemmar hos oss.”
BLI MEDLEM: Locka de bästa talangerna – gå med i Teknikföretagen nu