Sök

Väckte hoppet i Trollhättan – men Nevs-köpare kopplas till ekobrottsmisstänkt

NevsElbil

Nevs fabrik i Trollhättan. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Smolk i bägaren efter förra veckans glädjebud i Trollhättan. Bolaget som köpte Nevs elbilssatsning kopplas till ekobrottsmisstänkt börs-vd – och har själv inte byggt en enda bil.

Förra veckan kom nyheten att krisande fordonsbolaget Nevs elbilssatsning, Emily, köps upp av elbilsbolaget EV Electra. Genast väcktes hoppet om att bilarna åter skulle börja rullas ut i Trollhättan, som inte producerat bilar på löpande band sedan Saabs dagar. Kommunen gladdes. Nevs var förtjusta. 

Men riktigt så enkelt kanske det inte är. DI kan idag avslöja flera frågetecken kring den nya ägaren, med huvudkontor i Libanon. Bland annat visar tidningens granskning att EV Electra har samarbete med ett brittiskt bolag, knutet till en tidigare börs-vd som sitter häktad misstänkt för grova bokföringsbrott i Sverige. 

För ett par år sedan startade den ekobrottsmisstänkta affärsmannen en digital handelsplats för aktier, kryptovaluta och tokens. Tillsammans med EV Electra lanserade man ett år efter start en egen token, som skulle vara garanterad av aktievärdet i EV Electras nederländska dotterbolag. I annonser på sociala medier uppmanades småsparare i flera omgångar att investera i det som beskrevs som ett framgångståg. 

Pengarna som togs in skulle investeras i högkvalitativa elfordon, lovade bolaget. Det är oklart hur mycket det blev. Handelsplatsen är i dagsläget stängd och handeln i tokens stoppad. Bilföretaget ska inte heller ha byggt en enda bil i dagsläget, skriver DI. Istället skriver bolaget på sin hemsida att man byggt en forskningsavdelning i Beirut där fem olika bilmodeller tagits fram. 

EV Electra har inte svarat på DI:s mejl. Men bedrägeriexperten Anders Björkenheim säger till tidningen: 

”Utifrån vad vi vet från tidigare investeringsbedrägerier blir kryss i varje ruta för ett sådant här agerande.”

Läs mer