Sök

Facket stämmer Apotea – chefer ska ha trängt sig in på möte

ApoteaUnionen

Pär Svärdson. Foto: Press

Hanna Åkesson / Åsa Johansson

Mötet handlade om arbetsmiljön.

Fackförbundet Unionen stämmer nätapoteket Apotea. Detta efter att två chefer ska ha trängt sig in på ett fackligt möte om arbetsmiljön, rapporterar UNT

Pär Svärdsons bolag krävs på 125.000 kronor av facket. Stämningen har lämnats in till Arbetsdomstolen. Enligt tidningen Kollega stämmer Unionen Apotea i Arbetsdomstolen för brott mot förtroendemannalagen och arbetsmiljölagen.

“Apotea hindrade arbetsmiljöombudet från att träffa några anställda och diskutera deras arbetsmiljö”, säger Unionens förbundsjurist Elisabet Ohlsson, som driver ärendet, till Kollega. 

“Det är av central betydelse att anställda kan träffa sina arbetsmiljöombud utan att arbetsgivaren är närvarande, annars är det svårt att våga prata fritt om hur det är på arbetsplatsen”, säger hon.

Vidare säger hon till tidningen att Unionen ser allvarligt på att arbetsmiljöombudet hindrades från att utföra sitt fackliga arbete. 

“För att kunna företräda arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor, behöver ombuden kunna prata enskilt med dem som berörs”, säger Elisabet Ohlsson.

Apotea har en annan bild av hur det hela gick till. I ett mejl till Breakit skriver Stefan Eriksson, vice vd:

"I januari fick företaget information om att en förtroendevald skulle hålla ett möte med KS-personal i Morgongåva på arbetstid. Personalen försvann från arbetet och då begärde företaget att chef skulle informera sig om vad det var för ett slags möte. Efter att en chef och en representant för HR-avdelningen gått till mötet och förstått att det var ett fackligt möte lämnade de detta. Mötet fortsatte därefter med medlemmarna".

Han fortsätter:

"Apotea hade självklart ingen ambition att hindra mötet och den lokala fackklubben påstod inte heller det. Utan i den lokala förhandlingen skrevs i protokollet följande: 'Förbundet menar att mötet förvisso kunde genomföras men pga arbetsgivarrepresentantens närvaro blivit kortare än vad som blivit avsett'". 

Läs mer