Sök

AI-fusket breder ut sig – värmlänningarnas sluga knep för att knäcka bluffarna

AI

AI-fusket breder ut sig. Foto: AI-genererad bild, Dall-e

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Flera fuskare har avslöjats.

Det senaste året har Sveriges högskolor och universitet märkt en markant uppgång i fusk med hjälp av AI-bottar som ChatGPT. 

Hittills i år har 90 studenter blivit varnade eller stängts av för fusk med hjälp av AI-bottar, rapporterar Sveriges Radio. 

Men det är stora skillnader på hur många som åker fast. Vid KTH, Chalmers, Karolinska Institutet och Handelshögskolan i Stockholm har inte en enda student åkt fast. Medan de på Stockholms universitet och Uppsala har lyckats fånga in 15 respektive 14 fuskare.

Knepen för att avslöja fuskaren varierar. I Jönköping stängdes fyra studenter av efter att fusket avslöjats av att de hade lämnat in en grammatiskt perfekt text på avancerad engelska, trots att de knappt kunde prata engelska på lektionerna.

I Karlstad avslöjade man åtta programmeringstudenter som fuskat genom att lägga in dold vit text i uppgifterna. Texten syns inte för blotta ögat men hänger med när man kopierar in texten i en chattbot. AI:n löser även den dolda uppgiften och då kan fuskarna avslöjas. 


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer