Sök

Breakit på plats på Slush: “Fullpackade lokaler”

Breakits reporter Emil Widhagen är på plats i Helsingfors.

Breakit

Breakit

Breakits reporter Emil Widhagen befinner sig på det enorma tech- och startup-eventet Slush, som idag startar i Helsingfors.


Först och främst – vad är grejen med Slush egentligen?
“Det har vuxit fram under flera år som det största eventet i sitt slag. Varje år lockar de dit en rad tunga internationella talare, men få lyssnar på talarna och lägger istället sitt fokus på att springa på sidoevent, nätverka och boka in möten med intressanta personer.”

“Många på plats kommer från Norden och Baltikum, men långt ifrån alla. Från Sverige åker i princip alla större VC-bolag och investerare dit med ett team, vilket i sin tur lockar till sig mängder av startups som vill ha riskkapital.”

Hur är stämningen på plats? 
“Mycket god. De mörka och rökfyllda lokalerna är packade. Det är inte så att det förnekas att det är tuffare tider, en hel del av sceninnehållet handlar förstås om det. Men i mångt och mycket är det trots allt en positiv stämning, där folk glatt minglar runt.”

Vad är årets höjdpunkter?
“Bland de internationella talarnamnen finns bland annat Doordash-grundaren Tony Xu, Slack-grundaren Cal Henderson, Bolt-grundaren Markus Villig och Deel-grundaren Shuo Wang. Finlands tidigare premiärminister Sanna Marin är också på plats likt förra året. Då stod hon för eventets kanske allra mest välbesökta scenframträdande.”

“Även svenskar som Nothing-grundaren Carl Pei, Northzone-partnern Jessica Schultz, Mentimeter-chefen Anna Gullstrand och Creandum-investeraren Johan Brenner ska stå på scen.”

Vad pratas det om?
“Självklart allt startup-relaterat, men jag skulle säga att finansiering är nummer ett i år. De flesta startups man pratar med är framförallt här för att bygga relationer med investerare och vice versa.”

Vad ser du mest fram emot under de här dagarna?
“Att prata med så många som möjligt i olika delar av det svenska nya näringslivet – både kända tungviktare och okända spindlar. Sen blir det också några intervjuer med några globala profiler – håll utkik på Breakits sajt!”

Är du på plats och har något spännande tips? Hör av dig till emil@breakit.se

Läs mer