Sök

Hövdings attack: Omintetgöra bolaget

Hövding

Sofia Svensson, vd Hövding. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Till ursinnig attack mot Konsumentverket:

“Hela Hövdings verksamhet bygger på att öka säkerheten i trafiken”, säger vd Sofia Svensson.

Det har varit minst sagt stökigt för den hajpade airbag-hjälmen Hövding den senaste tiden. Förra året köptes bolaget ut från börsen av den skånske tandborstkungen Joel Eklund, i somras visade SVT:s Uppdrag granskning att bolaget medvetet sålt defekta hjälmar och den senaste rapporten berättade att omsättningen sjunkit kraftigt. 

Nästa smäll kom i början av november när Konsumentverket införde ett tillfälligt försäljningsförbud för modellen Hövding 3.

I förra veckan överklagades säljstoppet av bolaget och nu går Hövding till hård attack mot myndigheten. 

I ett pressmeddelande skriver bolaget att RISE (det som tidigare kallades Statens Provningsanstalt) har bedömt att huvudskyddet uppfyller alla tillämpliga säkerhetskrav.

“Trots detta överväger Konsumentverket besluta om ett permanent säljstopp och en återkallelse av huvudskyddet”, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

“Ett sådant beslut skulle omintetgöra bolaget efter 12 år och diskvalificera en hel produktkategori – airbagskydd för cyklister.”

Konsumentverket menar å sin sida att certifieringen som har gjorts av Hövdings airbag-hjälmar inte är tillräcklig.

“Utan certifieringen som varit godkänd i över ett decennium hade aldrig bolaget funnits. Då hade inte heller aktieägare investerat mer än en halv miljard kronor i Hövding”, säger Joel Eklund, som är styrelseordförande i Hövding och ägare till bolaget. 

“Ett sådant beslut 12 år efter att testmetoden godkändes skulle alltså ha vilselett kunder, aktieägare och anställda i över ett decennium.”

Konsumentverket har fört fram att felmarginalen för Hövding är hög, alltså att den inte skyddar tillräckligt ofta. Även detta vänder sig bolaget mot och menar att deras produkt skyddar mot huvudskada i 99,95 procent av fallen.

“Hela Hövdings verksamhet bygger på att öka säkerheten i trafiken”, säger Sofia Svensson, vd på Hövding.  

“Hövding kommer att fortsätta kämpa för att värna trafikanternas säkerhet och kommer därför att överklaga ett beslut med all kraft”.

Konsumentverket har ännu inte fattat något permanent beslut om ett säljstopp.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer