Sök

Vetlandabolag i kläm i Tesla-strejken – vd ser risk för uppsägningar

TeslaFordon

Strejk på Tesla.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Oro för att Tesla väljer en annan underleverantör.

Vid lunchtid i dag sattes en ny åtgärd in mot Tesla i Sverige ämnad att slå mot Teslas bilfabrik i Tyskland. I Vetlanda kommer Hydro Extrusions från och med klockan 13.00 stoppa produktionen av komponenter i aluminium till Tesla-bilar, rapporterar SR Ekot.  

”Det är ett sätt att öka trycket helt enkelt”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till radion. 

Men Vetlanda-bolagets vd Jonas Bjuhr säger att man är drabbad av en konflikt som man inte är del av – det vill säga striden som rör kollektivavtal på Teslas dotterbolag TM Sweden. Han är orolig för följderna för Hydro Extrusion och att Tesla ska välja en annan underleverantör. Konsekvenserna kan snabbt bli stora för bolaget som omsätter miljarder på att producera komponenter till fordonstillverkarna och som har runt 800 anställda.

På en fråga om det finns risk för att bolaget måste säga upp personal svarar Jonas Bjuhr: 

”Jag önskar att jag kunde svara nej på den frågan men det finns absolut en risk och den är påtaglig beroende på hur lång den här konflikten blir.”

I går uttalade sig Teslas vd Elon Musk för första gången om strejken i Sverige. Det gjorde han kortfattat som svar till en artikel om att Postnord slutar leverera registreringsskyltar till nya Tesla-bilar, en av flera sympatiåtgärder som har lagts i den upptrappade konflikten. 

”Det här är galenskap”, skrev entreprenören på plattformen X. 

LÄS OCKSÅ: Här är allt som hänt i strejken på Tesla

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer