Sök

Tidigare toppchef bryter tystnaden om X – med diss: ”Död på vissa sätt”

TwitterXSociala medier

Del Harvey, tidigare säkerhetschef på Twitter. Elon Musk tog över bolaget när Del Harvey redan hade slutat. Foto:Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Hon var Twitter-veteranen som var ansvarig för att stoppa hot och fake news – även från presidenter och stater.

Nu bryter hon för första gången tystnaden om X (som plattformen heter efter Elon Musks övertagande). Och hon verkar långt ifrån nöjd med vägen som den nya ägaren har valt.

Hon var anställd nummer 25 på Twitter. I tretton år arbetade hon på plattformen som högsta chef för säkerheten, ansvarig för att stoppa spam och olagligheter på ett av världens största diskussionsforum. Det är ett uppdrag hon inte tog lätt på. Människors liv hängde på hur hon modererade innehållet på Twitter, där hon bland annat tvingades agera i ett ordkrig mellan Israels säkerhetsstyrkor IDF och terrorstämplade Hamas. ”Du måste fatta det minst dåliga beslutet baserat på den informationen du har”, säger hon i en intervju med Wired

Det här är första gången som Del Harvey pratar om sitt jobb på Twitter, som sedan hon lämnade bytt namn till X. Hon fick offentligt bära hundhuvudet för att Twitter inte tog ansvar för att se vart det barkade och stoppa stormningen av Kapitolium 6 januari 2021. Idag är plattformen en annan än den hon lämnade. Elon Musk har tagit över rodret, hat och hot har skjutit i höjden och säkerhetsteamet som hon basade över är hårt nedskuret. Annonsörerna har till stor del flytt sociala medier-jätten. 

”Jag finner det så förbryllande att jag inte ens vet var man ska börja”, säger Del Harvey till Wired om hur Elon Musk skurit ner i säkerhetsteamet på X.

När hon var chef var det hundratals, upp mot tusentals, som arbetade med moderering. Det är inte klart hur många som är kvar men Elon Musk har totalt kapat arbetsstyrkan med runt 80 procent. Samtidigt står sociala medier-plattformar inför ett nytt hot, det vill säga desinformation som skapas och sprids med hjälp av AI. Del Harvey säger att det här är ett tillfälle för de stora techbolagen att samla sig och stå enade mot hotet. 

På en rak fråga om hon tror Twitter/X är död som plattform svarar hon: 

”Jag behöver mer data innan jag kan fälla den domen. Men baserat på anekdotisk bevisföring så verkar det definitivt vara färre tweets. Också död på vilket sätt? Det finns en väldigt aktiv högerextrem nazistgrupp, väldigt aktiva grupper där. Jag tror att den är död på vissa sätt för vissa ändamål. Och för andra är den precis vad de vill.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer