Sök

E-handlaren sålde ”fejkade skottsäkra västar” i gangster-kollektion – nu plockas de bort

Zalandoe-handel

E-handelsjätten Zalando säljer en väst som anklagas vara gangsterromantisk. Foto: Skärmdump/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Jätten anklagades för att tjäna pengar på gangsterromantik.

E-handlarna gör allt vad de kan för att synas i bruset i den ekonomiskt tuffare rea-säsongen inför jul. Ett bolag som nu hamnat i strålkastarljuset för produkterna som säljs ut under Black Week är e-handelsjätten Zalando, som tidigare ägdes av Kinnevik. 

Orsaken är att bolaget, av allt att döma, inte verkar ha örat mot marken i Sverige och den våldsvåg som dragit över landet. 

Det är Ekots inrikespolitiska kommentator Helena Gissén som uppmärksammar att Zalando säljer vad som hon menar ser ut som en fejkad skottsäker väst – som dessutom ingår i en kollektion som heter ”Glorious gangster”, skriver Expressen

Helena Gissén kommenterar en skärmdump av den gangsterromantiserande västen på X

”Finns även i XS. Det står dock inget om att man nog dör om man blir skjuten i den. Borde det inte framgå”, skriver hon och taggar in Zalando.

Det är inte första gången som ett modeföretag har anklagats för att inspireras av gängkriminella. Svenska modehuset Acne har tidigare dragit tillbaka en ring föreställande en räv, då denna liknade en ring som efterlysta Rawa ”kurdiska räven” Majid brukar bära.

”Inte läge”

Kriminologen Maria Dufva säger till Expressen att Zalando bör ta ansvar och sluta sälja västen. 

”I dag behöver vi alla ta vårt ansvar för att komma till rätta med situationen vi befinner oss i. Det är inte läge att glorifiera gangsterlivet.” 

Under torsdagskvällen meddelar Zalando att västen kommer att plockas bort. 

”Vi beklagar djupt förbiseendet som ledde till att denna produkt inkluderades i vår kollektion. Vi vill uttrycka vår uppriktiga ursäkt för eventuell ångest eller kränkning som detta kan ha orsakat”, skriver bolagets talesperson Anne Vibe

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer