Att synka SL-bussar och tunnelbanor för att ta sig till Bromma flygplats i rusningstrafik är knappast en god start på morgonen. Belöningen kommer efter 40 minuter i luften – fötterna på gotländsk mark och en omedelbar känsla av lugn.
“Många som kommer till Gotland första gången blir helt tagna, det är en plats som är helt sjukt unik. Ön i sig har ju ett varumärke, det finns en attraktionskraft i det”, säger Henrik Bergqvist, medgrundare och vd på startupen Pickit.
Han kan bara tala för sig själv. För nio år sedan flyttade han och familjen till ön, efter att ha tröttnat på hetsen i Stockholm, där de bott en period.
I dag är Pickit den gotländska startup som tagit sig längst. Bolaget har ett långtgående samarbete med Microsoft som går ut på att dess bildtjänst är integrerad i de senaste versionerna av Word och Powerpoint. Förra året gjordes en finansieringsrunda på 29 miljoner kronor.
Vi promenerar bort till Pickits kontor som ligger några meter från Stora torget i Visby. Här finns talang samlad från världens alla hörn, så som Mexico, Irland, Litauen, Spanien, Marocko och Bulgarien.
Inom en dryg timma ska lokalen fyllas av ett 40-tal personer som har någon relation till, eller bara är nyfikna, på Gotlands startupscen. Det är Henrik Bergqvist och Lisa Hemph som är verksamhetsledare på Science Park Gotland som tagit initiativ till Visbys eget tech meetup. Onsdagens event blir det femte i ordningen och Breakit har blivit inbjudet att hålla en kort presentation på scen.
“Det ska kännas avslappnat, informellt och bygga på en deltagarkultur, lite som det amerikanska Burning man. Jag är otroligt glad att de här träffarna finns, att bygga upp ett community är faktiskt något som jag ser lite som en backup för framtida sysselsättning. Någon annan startup kanske kan lyckas om inte vi skulle ha den framgången”, säger Henrik Bergqvist.
Förutom Pickit finns två andra startups, Roombler och Wavy, som är på väg att ta nästa stora kliv framåt. Det ena är ett affärssystem för semiprofessionella aktörer inom hotellbranschen och det andra en bokningstjänst för frisörer.
“I en liten stad som Visby är det lättare att få uppmärksamhet hos Almi och regionen där man också kan söka pengar. Stockholm är det nog lite tuffare att synas i, även om vi till slut ändå måste slåss med fastlandsbolagen när vi söker kapital”, säger Fredrik Ampler, vd för Wavy.
Han är uppväxt i Göteborg och har liksom Henrik Bergqvist bott flera år i Stockholm. Men även han tröttnade och flyttade till Gotland med familjen 2007.
“Vi är jätteglada över att tech meetup har startats här. Det blir ett forum som samlar både entreprenörer och Almi på samma ställe. Hittills tycker jag att det har gått bra att rekrytera folk men visst finns det en brist på utvecklare här på ön och i ett expansionsläge vet jag att det kommer att bli svårt”, säger Fredrik Ampler.
Sedan den 1 juli 2013 gick Högskolan på Gotland samman med Uppsala universitet. Flera personer nämner att det har varit ett lyft för staden.
“Ja, det har påverkat mycket, vi märker en jättestor skillnad, det är nu det börjar hända grejer. Mer forskning gör att vi kan stärka upp Science park. Pickit är också en stor drivkraft och attraherar folk från hela världen. De visar att det går jättebra att driva en startup från Gotland”, säger Lisa Hemph.
Science park jobbar kontinuerligt med cirka 10 bolag inom alla sorters segment. Det kan vara allt från digitala spel och filmproduktionsbolag till ekologisk hudvård.
“Det finns många här som bär på en massa bra idéer som skulle kunna ta fart men som inte riktigt har vågat ta steget än. Bor man här har man en anställning på kanske Payex eller Svenska spel som man inte gärna lämnar. I Stockholm finns ju betydligt fler bolag att hoppa mellan”, säger Henrik Bergqvist.
Madelene Petersson är producent på spelstudion ECS (Eat create sleep) som gör indiespel inom upplevelsegenren. Hon är från Malmö men har nu bott på Gotland i sex år.
“Många blir bitna av Gotland och kämpar hårt för att kunna stanna och jobba med det man vill. Jag upplever att det finns en energi och ett pepp av att hjälpa varandra för att det ska bli möjligt”, säger hon.