Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Hand in Hand Sweden

Hon är entreprenör i Nairobis slum (var du med och bidrog till hennes succé?)

Damiana Mwende Musyoka.

Damiana Mwende Musyoka rättar till sin vita kockmössa, öppnar luckorna till matståndet och arbetsdagen har börjat. Här, på Ngong road i Nairobi, Kenya, startade hon sin verksamhet för ungefär tre år sen. Då i liten skala, men redan då med stort mod och höga ambitioner.

Den lilla restaurangen ”DM&G Raw and Fried Fish” tillagar och serverar främst fisk, tilapia och nilabborre, med pommes frites. Och snacks av olika slag. Utöver försäljning på plats levererar Damiana Mwende Musyoka också fisken som råvara till restauranger, kyrkor och församlingar.

Damiana var en av deltagarna i ett av välgörenhetsorganisationen Hand in Hands projekt som startade bara några månader innan världen, och Kenya, drabbades av Covid-19. Projektet har, trots pandemin, nått stora framgångar, med en upplevd ökad ekonomisk motståndskraft hos över 80 procent av deltagarna.

”Jag startade upp mitt företagande väldigt småskaligt. Ofta med en försäljning på bara runt 1000 kenyanska shilling, vilket motsvarar cirka 77 svenska kronor. Först under Hand in Hands utbildning skedde en förändring. Jag fick bättre affärskunskap och lärde mig hur jag kunde vässa den digitala marknadsföringen”, berättar Damiana Mwende Musyoka.

En dagslön på motsvarande cirka 77 kronor var vanligt för Damiana när hon precis startat företaget. Efter Hand in Hands utbildning i bland annat affärskunskap har intäkterna mångdubblats. 

Entreprenörskapsträning och digitalisering

Projektet genomfördes i Nairobis informella bosättningar, vilka av FN beskrivs som några av de mest tätbebyggda, ohygieniska och osäkra slumkvarteren i världen. Projektet syftade till att stärka lokala ekonomier, skapa jobb och lyfta familjer ur fattigdom.

Damiana visar stolt hur hon idag arbetar med sociala medier för att locka kunder. Hon fotograferar vant med sin mobil, har blivit en duktig copywriter och kreativ innehållsskapare. DM&G Raw and Fried Fish hittas idag på Facebook, Instagram, Tiktok och Whatsapp for business.

”Den bästa kanalen är Whatsapp. På inrådan av vår tränare John, från Hand in Hand Eastern Africa, använder jag Whatsapp for business som lämpar sig bättre för företag än vanliga Whatsapp.”

Det fantastiska med Hand in Hand är hur nära oss entreprenörer de är

Tack vare den digitala marknadsföringen, med daglig kommunikation i sina respektive kanaler, kan Damiana nu, en riktigt bra dag, sälja för omkring 30 000 kenyanska shilling, motsvarande cirka 2 300 svenska kronor. Affärerna blomstrar och Damiana menar att hon har Hand in Hand att tacka för mycket.

”Det fantastiska med Hand in Hand är hur nära oss entreprenörer de är. De följer kontinuerligt upp hur det går för oss och hjälper oss hela tiden att växa.”

Marknadsföring i sociala medier har hjälpt Damiana att öka intäkterna markant. 

Här kan du läsa mer om hur du genom Hand in Hand kan vara med och boosta entreprenörer som Damiana.

Över 6 miljoner nya jobb

Damiana Mvende Musyoka är en av 4,3 miljoner som genomgått Hand in Hands utbildning i entreprenörskap där kunskap om bokföring och sparande, digitala verktyg och marknadsföring mixas med uppbyggnad av nätverk, självförtroende och motståndskraft.

”Hittills har över 6 miljoner jobb skapats genom Hand in Hands insatser, vilket känns fantastiskt”, säger Stina Götbrink, Generalsekreterare på Hand in Hand Sweden.

Stina Götbrink berättar vidare att många av de som stöttar Hand in Hand själva är företagare eller entreprenörer.

”De delar vår tro på entreprenörskap som en viktig kraft i samhällsutvecklingen och uppskattar vårt affärsmässiga sätt att följa upp och mäta våra insatser.”

Det är då reell förändring sker

Hos Hand in Hand är man övertygad om att det mest värdefulla du kan ge en människa som lever i fattigdom är att skapa de förutsättningar som krävs för att kunna förändra sitt liv av egen kraft.

”När vi tror på människors förmåga, ger rätt stöd och bygger deras kapacitet – det är då reell förändring sker. Vi bistår med det som krävs, men låter de vi är där för att stötta själva sitta i förarsätet. Det är så fattigdomsbekämpning blir effektiv och långsiktigt hållbar”, säger Stina Götbrink.

Verktyg för ett starkt entreprenörskap – till dem som behöver det mest

Lång erfarenhet av en framgångsrik metod ligger bakom Hand in Hands julgåva för året: ett ”Business startup kit”.

”Du som givare skänker ett Business startup kit, vilket innehåller de redskap och resurser som krävs för en person att kunna försörja sig och ta makt över sin framtid som entreprenör.”

Startup kitet innehåller utbildning i entreprenörskap i form av allt från affärskunskap till självständighet – det är verktyg och kompetens som inte försvinner utan som finns kvar hela livet.

”Deltagarna får också kunskap om sina mänskliga rättigheter och hur deras företag blir hållbara för både människor och miljö. Här finns det verkligen möjlighet att göra stor skillnad genom entreprenörskap”, avslutar Stina Götbrink på Hand in Hand Sweden.

Vill du ge bort årets kanske bästa julklapp? Läs mer här om hur du kan boosta en entreprenör genom Hand in Hands Business startup kit!

Läs mer