Sök

GÄSTKRÖNIKA

SIMON PETTERSSON: Jag sålde allt och flyttade till USA – men det krävs en entreprenör för att lyckas

Entreprenör

Simon Pettersson. Foto: Privat

Breakit

Breakit

Ibland är det bra att vara ovetande om vad man ger sig in på – annars hade man kanske aldrig provat in the first place.

Det skriver entreprenören Simon Pettersson i en gästkrönika.

Eftermiddagssolen har precis lagt sig över Södermalm.

Det är maj 2018, och jag har nyligen sålt mitt företag som omsatt all min tid och tiotals miljoner de senaste åren. Utöver det står jag i begrepp att sälja min lägenhet medan jag samtidigt bläddrar bland alla formulär som noggrant måste fyllas i.

Och det är ändå bara början.

För fem år sedan sålde jag allt och flyttade till Los Angeles. Jag vet inte vad jag gillar mest med det här slitna narrativet. 

Att det låter lite tokigt och direkt dumdristigt, i kombination med en krydda mer spicy än någon annan. Eller den totala friheten bakom det – att säga goodbye, flyga iväg, börja om. 

Det måste väl vara fler än jag som tänkt på att fly vardagen?

Ni vet, den där känslan av evighet man ibland bara vill ur. Det är så mycket här i livet som bara pågår. Förutom strejker och globala kriser till höger och vänster har vi också vårt eget skit. Vips har ännu ett år passerat och vi frågar oss om det var meningsfullt, eller om vi nätt och jämnt utförde uppgiften livet med någorlunda värdighet.

Min byrå Simon & Simon, hade kunder som Google, Spotify, iZettle, Telenor m.fl, och de hade blivit lovade både lojalitet och evig excellens. Jag var vd och nyss fyllda 31, och det kändes på nåt vis som att jag inte kunde ta mig ur det.

Men med hjälp av en naivt kalkylerad riskanalys och ett alldeles lagom osvenskt självförtroende tog jag ändå action på en dröm som aldrig fick dö.

Det bästa jag gjort? Ja. Skulle jag göra om det igen? Helvete heller

Livet är kort säger dom, men har du testat att bli pånyttfödd nån gång?

Efter bara ett par dagar i LA kände jag hur jag tog in solens strålar och Burbanks berg som om det vore första gången jag använde ögonen. Allt var så nytt och så vackert.

Idag tänker jag som många entreprenörer och våghalsar uttryckt sig om sina värv förut:

Det bästa jag gjort: JA.

Skulle jag göra om det igen: Helvete heller.

Under mina år i Los Angeles har jag fått utstå allt från covid och envetna presidenter till otäcka relationer och en storslagen uppvisning i byråkratiska trångmål.

Det krävs en entreprenör för att flytta till USA

Numera sammanfattar jag det hela såhär:

Det krävs en entreprenör för att flytta till USA.

Man måste orka. Länge. Stå ut.

Härda sig genom komplicerade sjukförsäkringar, långa handläggningstider och alla typer av intyg man kan tänka sig. Bygga kreditvärdighet genom att skaffa massa kreditkort? Jorå, det är en hel vetenskap det också.

Det handlar om att våga befinna sig i osäkerhet, ofta. Ta många beslut samtidigt, där de flesta kan leda till både pest och kolera på samma gång.

De första åren lever man i en verklighet där både visum och pengar tar slut snabbare än det går att skaffa nya och man behöver till råga på allt stå ut med sig själv. 

Det är lite som att befinna sig på en flygplats när de ropar ut ens namn i högtalarna, och med pondus förkunnar att man snart kommer att missa sitt flyg.

 Nåväl. Jag tror säkert att vi kan hitta fler exempel där just entreprenörskap kan vara en hälsosam parallell till många av livets utmaningar. Vi kastas liksom ständigt in i någonting vi inte riktigt kan.

Jag frågar mig själv – är det inte det som är lite av poängen? Att befinna sig mitt i stormen medan man älskar det man gör? Det kanske är det som är att vara lite tokig och direkt dumdristig på samma gång. 

Jag tror att vi fixerar oss vid ålder lite för mycket i Sverige, och det hindrar oss från att leva ut

Numera vill jag inspirera andra till att göra nåt liknande. Speciellt efter 30. Ibland tror jag att vi fixerar oss vid ålder lite för mycket i Sverige, och det hindrar oss från att leva ut. Vågar man ta steget kan utväxlingen mycket väl bli 10x, eftersom vi i regel är mer erfarna och förhoppningsvis mer självsäkra. Och den matematiken är ändå rätt enkel att få ihop.

Idag jobbar jag med affärsutveckling och strategiska partnerskap för ett globalt techbolag i musikbranschen, och samarbetar med några av världens största digitala plattformar, såsom TikTok, YouTube och Pinterest.

Efter drygt fem år i Kalifornien känner jag mig helt och hållet hemma i West Hollywood.

Här är mina 8 bästa tips för att maxa livet:

  • Spara 10 procent av allt du tjänar. När du blir rikare kan du spara 20 procent.
  • Ta helt sjuka risker. Ibland.
  • Res eller flytta till en solig plats under vintern.
  • Drick mer vin på tisdagar och färre shots på fredagar.
  • Gör en budget och håll dig till den.
  • Leta aktivt efter vad du tycker om att göra och sluta aldrig att testa nya idéer.
  • Du hinner mindre än vad du tror på ett år men väldigt mycket mer än vad du tror på fem.
  • Värna om bra människor. Var generös mot dem.

SIMON PETTERSSON, Los Angeles, november 2023

Läs mer