Så sent som i oktober var Östersjön återigen högst upp på nyhetsagendan. Såväl fiskare som forskare trädde fram och begärde ett totalstopp för strömming- och sillfiske i det hårt ansatta havet.
Att fisken vi lägger på våra tallrikar innebär hårda prövningar för världshaven är långt ifrån någon nyhet. I Tollarp har marinbiologen Johan Ljungquist och ingenjören Mikael Olenmark Dessalles jobbat på en lösning i över ett decennium – genom att ”föda upp fisk på torra land”.
Det måste finnas ett bättre sätt att sätta fisk på borden, tänkte vi
”Vi satte oss ner och listade alla negativa saker med fiskeribranschen som vi ville lösa. Övergödning, utfiskning, massvis med kemikalier, antibiotika och dåliga arbetsförhållanden. Situationen i Östersjön ser vi utanför alla världens kuster. Det måste finnas ett bättre sätt att sätta fisk på borden, tänkte vi”, berättar Johan Ljungquist om hur företaget Gårdsfisk såg dagens ljus.
Vännerna köpte – till familjernas och vännernas förfäran – en nedgången gård där de lade varje vaken timme på renovering och utveckling av avancerade vattensystem. Första året sålde de runt 200 kilo av de lättskötta fisksorterna Clarias och Rödstrimma. I år är målet att landa på 270 – ton.
I stora tankar på bondgården i Tollarp föds fiskar som Clarias och Rödstrimma upp. Foto: Surr
Men vad är det då som gör gårdsuppfödningen av fisk så hållbar?
• Fiskarna lever i stim och blir sällan sjuka (ingen antibiotika krävs).
• Till skillnad från lax äter de en större andel vegetabilier, vilket kräver mindre resurser under uppfödningen.
• Eftersom de är sötvattenfiskar går spillvattnet att använda till bevattning på åkrarna där fodret odlas, vilket minskar spillet.
• Avföringen från fiskarna används som gödsel, vilket tar bort behovet av konstgödsel.
Gårdsfisk ligger helt enkelt rätt i tiden då allt fler letar mer klimatvänliga matvaror.
”Nyheter om tillståndet i Östersjön bidrar till att kännedomen om våra produkter blir allt bättre, men vi har fortfarande mycket jobb att göra. 75–80 procent av all fisk som äts i Sverige är importerad, vi är inget vidare på fisk i det här landet. 2025 ska all fisk som säljs vara certifierad, och det kommer att bli svårt utan våra produkter i mixen”, säger Johan.
"Egentligen skulle vi kunna kalla oss techbolag"
Intresset för fiskodlingen har varit stort, och Gårdsfisk har haft en rad internationella besökare som vill inspireras av företagets resa. Johan och Mikael har också fått draghjälp av tävlingen Swedbank Rivstart, där Gårdsfisk blev ett av vinnarföretagen 2019.
Nu kanske du undrar varför en ”bondgård” helt plötsligt figurerar på techtäta Breakit? Lugn bara, Johan har svaret:
”Vi bygger alla våra system själva och hela driften går att sköta med en läsplatta. Egentligen skulle vi kunna kalla oss för ett techbolag i stället för ett fiskbolag”, säger han och skrattar till.
För det är själva tekniken som ligger bakom att Gårdsfisk har kunnat växa i raketfart de senaste åren. Bolaget har inlett samarbeten med flera lokala bönder. Då levererar Gårdsfisk kompletta system till lantbrukarna, som sedan föder upp yngel på sina gårdar. När fiskarna är stora nog levereras de till Gårdsfisk där de växer till sig innan det är dags för slakt och leverans till butik.
”Jämfört med att ha grisar eller kor är det ganska enkelt att vara fiskbonde. Lantbrukare hör generellt till de som jobbar allra hårdast i samhället, men med fiskar är det inga tunga lyft och det mesta är övervakat genom våra system.”
Expansion med positiva följder
Nu siktar Johan och Mikael vidare mot en ny drömgräns – 600 ton fisk på ett år – och hoppas på intresseanmälningar från fler bönder. Om bolaget lyckas knyta till sig 2000 lantbrukare skulle det motsvara hela Norges fiskproduktion. Dit är vägen dock lång.
Det finns jättemöjligheter att skala upp och skapa en inhemsk lönsamhet och fler arbetstillfällen
”Men bara i Sverige har det en gång funnits 85 000 mjölkbönder, så potentialen är stor. Om vi kan bygga 20 000 fiskstallar i landet skulle det till exempel uppfylla hela vårt behov av konstgödsel i jordbruket. Det finns jättemöjligheter att skala upp och skapa en inhemsk lönsamhet och fler arbetstillfällen genom att föda upp fisk hos svenska bönder.”
Gårdsfisk – som idag består av 35 byggare, servicepersonal, tjänstemän, styckare och packare – hade inte kunnat revolutionera fiskproduktionen utan en stark finansiell partner i ryggen.
”Efter Swedbank Rivstart fick vi en närmare kontakt med Swedbank eftersom de trodde så starkt på vår idé när många andra inte gjorde det. Swedbanks ansvarige för Skog och Lantbruk berättade om fördelarna med en långsiktig helhetslösning hos dem. De har hjälpt oss under resan – från när vi behövt bygga nya fiskstallar till finansiering av alla våra maskiner.”
”Mycket ska klaffa när man inleder ett samarbete med en ny bank, och för oss har det gjort det med Swedbank. Från en smidig internetbank till bra kontaktpersoner och smarta finansieringslösningar. Eftersom vi blev en av vinnarna i Swedbank Rivstart känner vi också att de är stolta att ha oss som kunder.”
Gårdsfisk har gjort en svårslagen rivstart. Och får Johan Ljungquist som han vill kommer utvecklingstakten att hålla i sig. Foto: Surr
LÄS MER: Lyft ditt entreprenörskap tillsammans med Swedbank.