Sök ikon

Blygsam delseger för långivarna i Trustbuddy – får in 50 miljoner

Artikel bild
FOTO: TECH IN ASIA/FLICKR

Konkursförvaltaren har hittills hittat 50 miljoner kronor som inte ingår i Trustbuddys konkursbo - och därför kan fördelas mellan de som lånat ut pengar via låneplattformen.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Hittills har 50 miljoner, av de runt 300 miljoner kronor, som långivarna ligger ute med efter att peer to peer-lånebolaget Trustbuddy gick i konkurs i höstas kunnat lokaliseras. Något som Realtid var först med att berätta.

Det rör sig delvis om pengar som redan fanns på Trustbuddys klientmedelkonto på konkursdagen.

“Det är vad vi har fått in hittills. Det rör sig om lån som vi ansett inte tillhör oss, utan långivarna. Den största delen kommer gå till dem”, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson till Breakit.

Eftersom han har beslutat att det finns en så kallad separationsrätt i konkursen kommer långivarna inte få ta del av de pengar som han driver in till själva konkursboet. Där rör det sig bland annat om pengar från försäljning av Trustbuddys plattform och dotterbolag.

Pengar som istället kommer fördelas på fordringsägarna - där bland annat en rad inkassobolag och investerare återfinns.

Eftersom de inte ingår i konkursen har istället en grupp av långivare - som tillsammans representerar 92 procent av utestående lån - tagit hjälp av ett inkassobolag för att försöka driva in pengarna den vägen.

En av gruppens talespersoner är Glenn Sundhagen, som var finanschef i Trustbuddy i två månader precis före konkursen, och som själv lånat ut pengar via plattformen.

“Det går framåt, men exakt hur mycket vi kommer få tillbaka är svårt att säga. Men vi har en femårshorisont”, säger han.

I konkursförvaltarens uppdrag ingår också att reda ut om det skett någon brottslighet i samband med konkursen, i nuläget har Lars-Henrik Andersson inte sett att det skulle ha skett någon förskingring.

Läs mer