Sök

E-handlarens lager har fått miljonböter – skyllde på anställd som dog

Logente-handel

Genrebild, lager. Foto: Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

En 33-årig man omkom i en truckolycka på Nakds lager i Landskrona. Lagerföretaget Logent pekar på att det var den anställda gjorde fel – men myndigheterna har landat i att olyckan hade kunnat förhindras. Bolaget ska böta miljonbelopp.

En anställd på Nakds lager i Landskrona dog på sin arbetsplats. Den 33-årige truckföraren klämdes mellan en snedställd järnbalk och trucken. Hans liv gick inte att rädda. 

Göteborgs-Posten skriver om fallet då Logent, som driver modebolagets lager i den skånska orten, skyllde olyckan på mannen som omkom. Han hade backat ”blint bakåt”, hette det i företagets interna rapport. 

Myndigheterna har landat i en annan slutsats. Efter att ha utrett fallet i två års tid har Logent dömts att betala 3 miljoner kronor i böter – olyckan hade kunnat förhindras.  

Enligt Logents interna rapport så hävdades det också att mannen som omkom pratade med en kollega när han backade med trucken. Kollegan har nekat till det i förhör med polisen. Men Logent stod på sig. I mejl till polisen så föreslog chefsjuristen Magnus Weidenhaijn att kollegan var rädd för polisen och skulle behöva ha med sig en stödperson. Den föreslagna stödpersonen var en av de högst ansvariga för arbetsmiljön på lagret. 

Chefsjuristen säger nu till GP att detta endast var ett förslag, inte ett krav. 

Han säger också att Logent har valt att inte bestrida straffföreläggandet för att enskilda medarbetare ska slippa vara föremål för polisutredningar och enskilda åtal. 

”Vår bedömning har varit, och är fortfarande, att vi inte har gjort något fel”, säger han till GP.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer