Sök

Zeptagram sålde Britney Spears-låtar – tvingas i konkurs

ZeptagramBlockchainNFT

Christina Löwenström, grundare av Zeptagram. Foto: Jonas de Lange

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Blockkedje- och NFT-satsningen Zeptagram planerade en börsnotering under 2022 men lyckades inte få in pengarna som behövdes. Nu har bolaget försatts i konkurs kan Breakit avslöja.


Göteborgsbolaget Zeptagram var ett av många svenska bolag som satsade på att framväxten av blockkedjor och NFT:er skulle få den breda allmänheten att vilja intressera sig för nya typer av ägande och investeringar. Genom Zeptagram skulle privatpersoner få möjlighet att investera i musikrättigheter som Britney Spears Work B**ch och andra NFT-kopplade verk, via bolagets egna marknadsplatser och kryptovaluta Zeptacoin.

Grundaren och vd:n Christina Löwenström hade stora planer för Zeptagram som omsatte 17,4 miljoner kronor under räkenskapsåret som slutade i juni 2022. När Breakit skrev om bolaget i maj samma år så jobbade de på en börsnotering och hade samarbeten med låtskrivare bakom artister som Lady Gaga och Britney Spears.

“Zeptagram är ett framtidsbolag i framkant av en helt ny digital era och Web 3.0 där världen tokeniseras. Vår vision är att fortsätta vara en ledare inom decentraliseringen av musikindustrin”, gick det att läsa i den senaste årsredovisningen.

Samma år hade bolaget ett rörelseresultat på 1 miljon kronor.

Nu visar handlingar från Bolagsverket att Zeptragram har försatt sig själva i konkurs. Ansökan skickades in till Göteborgs tingsrätt den 30 oktober och tingsrätten beslutade om konkursen samma dag.

När Breakit når Christina Löwenström bekräftar hon att Zeptagram tvingats ansöka om konkurs.

“Vi tvingades ta det smärtsamma beslutet att sätta bolaget i konkurs. Det är väldigt tråkigt för vi har satsat tio år själva på den här idén. Men vi hoppas att vi kanske kan hitta en köpare, för vi brinner verkligen för det vi har byggt”, säger hon och fortsätter:

“De som har stöttat oss är viktigast och vi vill helst sälja verksamheten så att de som köpt coins ska kunna fortsätta använda dem.”

“Läget blev akut”

Enligt Christina Löwenström kom den planerade börsnoteringen med stora kostnader för bolaget och själva noteringen som var planerad till våren 2022 blev försenad. Planen var sedan att ta in 24 miljoner kronor i en nyemission under andra halvan av 2022, där bolaget hade behövt minst 5 miljoner kronor för att driva verksamheten vidare. Istället fick de in 600.000 kronor.

“Läget blev akut och vi tvingades skala ned verksamheten för att försöka överleva och komma tillbaka. Men vi kom till en punkt nu där vi inte längre kan driva verksamheten vidare”, säger Christina Löwenström.

Hur det senaste räkenskapsåret gick vet vi inte. Men Christina Löwenström säger att de påverkades av den svåra situationen som tvingade bolaget att gå på sparlåga. Hon säger också att kryptobranschen är dyr att verka inom eftersom att det finns lite expertkunskap och stödfunktioner i samhället för entreprenörer inom området.

“Jag är helt övertygad om att det vi gjorde var helt rätt. Samhället kommer att bli tokeniserat men Sverige behöver snabba på utvecklingen av infrastruktur för bolagen som är verksamma inom det här området”, säger hon.

Daniel Lennartsson Anderås på advokatbyrån Delphi har utsetts till konkursförvaltare.

Läs mer