Sök ikon

Pangara ska para ihop Vietnams bästa kodare med startups

Artikel bild
Fredrik Wesslén och David Svensson som grundat Pangara. Foto: Sara Lindh.

Malmö-startupen Pangara tar in 2,8 miljoner kronor. Bland investerarna finns Claes Ruthberg, tidigare vd för miljardbolaget Ework.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

När vi träffas på inkubatorn Minc i Malmö är David Svensson och Fredrik Wesslén på väg att stänga en finansieringsrunda. En och en halv vecka efter vårt möte är det klart och duon har tagit in 2,8 miljoner kronor till Pangara.

En av investerarna är Claes Ruthberg som varit vd på IT-konsultförmedlaren Ework i tretton år och byggt upp det till från nära noll till ett miljardbolag. Där har även grundarduon arbetat under flera år.

“Han går in som en av de större investerarna och tar plats i vårt advisory board. Claes är bland de tyngsta man kan få in från frilansbranschen i Norden och det är ett stort kvitto för oss att han tror på modellen”, säger David Svensson, vd för Pangara. 

Även Stockholmsbaserade Dedo invest och det australiensiska G4S Ventures/Orrinvest investerar i Pangara. Vad bolaget värderas till vill grundarna inte avslöja.

“I första hand ska vi använda pengarna till marknadsföring och bygga upp teamet i både Sverige och Vietnam. Målet är att nå break even i mitten av nästa år”, säger David Svensson.

Vi har tidigare skrivit om affärsidén som går ut på att certifiera och förmedla IT-utvecklare från Sydostasien, i första hand Vietnam, till techbolag i Europa.

Den som från början tog initiativ till Pangara var Christopher Brinkeborn Beselin, som varit med och grundat Vietnamns största e-handelsbolag Lazada. Han har också pumpat in “några miljoner” i bolaget, dock inte i den här rundan.

Pangara vill fånga upp “topp två procent av Sydostasiens bästa IT-frilansare”. Bara i Vietnam utbildas det ungefär 100.000 IT-ingenjörer varje år. Programmerarna väljs ut efter att ha genomfört fyra olika steg bestående av en intervju på plats i Saigon, engelskatester, arbetsprover och logiska tester.

“I dag har vi 20 kunder, samtliga är någon form av startup, och 75 frilansare har sökt in i systemet utan att vi har gjort jättemycket reklam. Det är svårt att säga hur många som kommer att trilla igenom kvalificeringsprocessen men vi räknar med 10 procent”, säger David Svensson.

Läs mer