Sök

VNV Global skriver ner i Israel – “Med bestörtning”

VNV GlobalriskkapitalBörs

Per Brilioth. Foto: Faksimil

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det börsnoterade investmentbolaget VNV håller på att lämna Ryssland och har (nästan) sålt de sista tillgångar där för “en spottstyver”

Nu drabbas investeringsbolaget av nästa geopolitiska kris.

Börsnoterade VNV Global, som leds av Per Brilioth och som har finans- och oljefamiljen Lundin som storägare, är största ägare i taxitjänsten Gett, som grundades i Israel och som har en stor verksamhet i landet som för ett par veckor sedan anfölls av terroristorganisationen Hamas.

“Som Getts största aktieägare har vi varit allt mer närvarande i Israel under de senaste två åren. Vi har följt nyheterna från Israel med bestörtning och hoppas på en mycket snabb lösning efter de fruktansvärda händelserna”, skriver VNV Globals vd Per Brilioth i den delårsrapport som bolaget publicerade på torsdagsmorgonen.

Han skriver vidare att Gett presterade “bättre än sin budget” fram till den 7 oktober då Hamas inledde sitt angrepp på Israel.

VNV äger 43 procent av aktierna i Gett som delvis konkurrerar med Uber. Innehavet bedöms vara värt nästan exakt 1 miljard kronor efter en nedjustering med drygt 150 miljoner kronor under kvartalet.

“Nedvärderingen av Gett beaktar landsrisk så de efterföljande händelserna med start den 7 oktober anses inte utlösa ytterligare justering av värderingen vid den här tidpunkten”, skriver VNV Globals vd. 

Rysk exit

VNV Global har tidigare haft stor exponering mot Ryssland. Den kopplingen har blivit mycket svagare under de senaste åren, redan innan Rysslands anfallskrig mot Ukraina. VNV sålde sin andel i Blocket-kopian Avito 2019. Men det har funnits vissa slattar kvar och de kommer snart vara helt borta, 

“Vi har avyttrat vår ryska portfölj. För en spottstyver. Men bättre en spottstyver än noll. Transaktionen är ännu inte helt stängd men borde inte vara ett stort problem. Do svidanya (“adjö på ryska” ; red:s anmärkning) Ryssland, jag tror tyvärr att du inte kommer tillbaka på mycket mycket länge.

Av rapporten framgår vidare att VNV har gjort en nedjustering av värdet av Voi där investmentbolaget äger 23 procent av aktierna. Andelen var i slutet av september värd 929 miljoner kronor, en sänkning med 6 procent under kvartalet.

Men trots nedjusteringen har Per Brilioth en positiv ton när han skriver om Voi i rapporten. 

“Dessutom stängde företaget för första gången ett helt kvartal break-even på EBIT-nivå, vilket återspeglar en ännu mer imponerande ~30 p.p. (30 procentenheter; reds anmärkning) förbättring jämfört med samma kvartal föregående år och visar att verklig lönsamhet är inom räckhåll för Voi”. 

Sammantaget uppgick VNV:s substansvärde (tillgångar minus skulder) till 59,02 kronor per aktie i slutet av kvartalet, en minskning med 1,4 procent om man jämför med den 30 juni. Aktien handlas cirka 70 procent lägre än substansvärdet, det som brukar kallas substansrabatt.

Läs mer