Sök ikon

Paprtect vill ersätta handspriten på restauranger – och minska smittan på pekskärmar (tar hjälp av Tiktok)

Karolina Malmlöv, Ola Thorwalls, Erik Elwing och Stefan Alvarsson. Foto: Press/Montage.
Karolina Malmlöv, Ola Thorwalls, Erik Elwing och Stefan Alvarsson. Foto: Press/Montage.

Uppstickaren Paprtect vill minska smittan på offentliga platser genom sin pekskrämsrengörare – och tar hjälp av Tiktok för att nå ut.

“Yngre generationer har lättare att vänja sig vid ett nytt beteende och är mer medvetna om de frågor vi jobbar med. Då blev Tiktok den självklara plattformen.”

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

På andra sidan skärmen sitter Karolina Malmlöv. Hon befinner sig i Singapore. 

“Det är inte så exotiskt just nu. Det regnar mest.”

Hon är anställd av uppstickaren Paprtect. Uppgift: driva bolaget.

Det grundades under pandemin av Ola Thorwalls och Erik Elwing. Sedan dess har de utvecklat en produkt som ska öka hygienen vid pekskärmar på offentliga platser, exempelvis där man beställer på snabbmatsrestauranger eller skriver ut boardingkort på flygplatser. 

Resan till andra sidan jorden gör Karolina Malmlöv nu för att träffa potentiella kunder.

Enkelt förklarat kan produkten beskrivas som en behållare. Användaren sätter ned sitt finger, som ska peka på skärmen. Fingret omsluts av ett skyddande papper så att användaren inte behöver få direkt kontakt med skärmen. När användare är klar med ditt ärende på skämen slängs pappret. 

“Det gör vårt digitala samhälle säkrare och minskar risken för en ny våg av Covid-19 eller andra sjukdomar att spridas”, säger hon och berättar att hon har varit med sedan ett halvår tillbaka som operativ chef. Tidigare har hon startat och drivit flera företag inom horse-tech.

När hon klev in i bolaget hade man redan börjat jobba med återförsäljare i Norden. Men det blev det snart ändring på. 

“Vi behövde backa bandet och visa att vi kunde sälja produkten själva först. Så vi har öppnat en webbshop och börjat marknadsföra produkten utifrån vår verksamhet”, säger Karolina Malmlöv.

Affärsmodellen går ut på att kunden kan köpa produkten för en engångskostnad samt köpa mer papper när det behövs, alternativt tecknar en prenumeration där pappret skickas ut regelbundet till kunden.

Karolina Malmlöv kände tidigt att produkten måste utanför Sveriges gränser så snabbt som möjligt. 

“Spontant tänkte vi på Asien som en potentiell marknad i och med att de är mer vana vid munskydd här och har ett annat hygientänk generellt.”

Med hjälp av Business Sweden analyserade de sig fram till att testa Singapore.  

“Dels är de engelskspråkiga här. Dels finns många huvudkontor här. Så vi kan använda Singapore som en språngbräda. Produkten är lanserad i Sverige men jag skulle inte säga att den är etablerad, men det är inte något vi direkt satsar på. Vi använder den svenska marknaden för att lära oss och testa olika saker.”

Sedan starten har grundarduon tagit in kapital i flera rundor och majoritetsägare är nu Stefan Alvarsson, som även är vd och styrelseordförande. Den senaste  kapitalanskaffningen skedde under förra året genom Alvarssons eget investeringsbolag Reach for the stars.

Planen är att ta in mer kapital under hösten och sedan förhoppningsvis växa organiskt efter det”, säger Karolina Malmlöv.

Märker ni av att det är svårare att ta in kapital?

“Nej, inte än. Det kanske beror på att vi är i en bransch där det inte går så mycket upp och ned. Hygien är alltid viktigt, oavsett konjunktur. Dessutom vänder vi oss mot en otroligt bred marknad. Vår produkt kan finns vart som helst där det finns en pekskärm och det finns överallt.”

Hur har er produkt tagits fram? Hur bevisar ni att den fungerar?

“Vi har egen mätutrustning som vi använder för att mäta nivån av levande organismer på en yta. När vi får en ny kund gör vi en mätning av nivån på levande organismer innan vi placerar ut produkten och sedan gör vi en återuppföljande mätning. Nu senast hade vi ett resultat på 86 procent mindre levande organismer efter fyra veckor när produkten funnits där.”

Hur ser ni på konkurrensen?

“Vår produkt är helt unik. Ingen gör något liknande. Den största konkurrensen har vi fortfarande från traditionella handsprit eller vanlig skärmtvätt. Det som är vår usp är att det krävs inga kemikalier för att man ska vara säker med vår produkt. Den kan ersätta 56 behållare av 600 millimeters handsprit.”

Men det finns ytterligare konkurrensen från flera håll, berättar hon. 

“Den tekniska utvecklingen går snabbt och vi ser att det redan nu finns skärmar som inte ens kräver att användaren rör vid den, utan det räcker att hålla handen på ett visst avstånd. Men vi vet inte hur bred den tekniken kommer att bli i samhället.”

Vad är er största utmaning?

“Att vi utmanar de traditionella sätten att tänka om hygien. Så fort man ser en handspritbehållare vet man vad det är och hur man ska använda den. Men ser man vår produkt idag vet man kanske varken inte vad det är eller hur den ska användas.”

För att berätta om produkten har de vänt sig till Tiktok.  

“Vi ska förändra ett beteende. Då måste vi visa vad produkten är, varför den finns och hur man använder den. Så vilka ska man påverka först, den äldre eller den yngre generationen? Yngre generationer har lättare att vänja sig vid ett nytt beteende och är mer medvetna om de frågor vi jobbar med. Då blev Tiktok den självklara plattformen.”

Enligt Karolina Malmlöv har det gett en tydlig effekt. 

“Det har varit en väldigt givande kanal för oss. Men inte bara genom att utbilda utan vi har fått kunder genom Tiktok också.”

Hur mycket bolaget omsatte och vad resultatet uppgick till 2022 vill hon inte kommentera. 

“Tidigare omsättning är låg eftersom det är först under våren 2023 som produkten var redo att säljas”, säger Malmlöv.

Läs mer