Sök

Nu står internet på spel – historisk rättegång inledd

AlphabetGoogleTech

Det amerikanska justitiedepartementets jurister v.s Googles chefsekonom Hal Varian. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Google anklagas för att ha öst hutlösa mängder för att strypa konkurrensen.

I går inleddes en historisk rättegång. Den är historisk i bemärkelsen att den är den största i sitt slag på flera årtionden. På anklagarbänken sitter ett av världens största bolag, techjätten Google. På andra sidan står den amerikanska staten. Frågan som ska redas ut (på ett par månader) är huruvida Google är ett monopol i juridisk mening. Staten anklagar nämligen sökjätten för just detta. 

Enligt anklagelserna ska Google på ett olagligt sätt ha missbrukat sin makt för att bli ensam herre på täppan inom internetsökningar. Detta ska bolaget ha gjort genom att ösa miljarder dollar på avtal med andra bolag, som Apple och Samsung, för att bli default-sökmotor på deras produkter. 

Google försvarar sig och menar att det är fritt fram för konsumenter att använda en konkurrerande sökmotor. Att bolaget dominerar marknaden – med en andel på ungefär 90 procent – hävdar man bara är resultatet av en bättre produkt. 

Rättegången följs noga av techvärlden. Domen kan leda till ett skifte i hur techjättarna bedriver sin verksamhet – eller för den delen cementera Googles dominans ytterligare. 

”Det här fallet handlar om framtiden för internet”, sa justitiedepartementets jurist Kenneth Dintzer i sitt anförande i går.

Rättegången i USA, den största mot tech sedan Microsoft ställdes inför rätta 1998, är inte de enda tumskruvarna som skruvas åt kring den mäktiga techsfären. 

EU har listat sex techjättar, där Googles moderbolag Alphabet är en, som ”grindvaktare”. Dessa kommer enligt ny EU-lagstiftning tvingas tillåta konkurrerande appbutiker på sina plattformar och inte heller gynna sina egna produkter jämte andras. 

De som inte anpassar sina tjänster kan få betala dyrt. Mycket dyrt. Det handlar om böter på 10 procent av den globala försäljningen eller upp mot 20 procent för upprepade överträdelser. 

Läs mer