Sök

Chefsavhopp på Nakd – hemlig vd tar över nästa månad

Nakde-handel

Oscar von Konow, tillförordnad vd Nakd. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Vd:n lämnar hajpade modebolaget. Även finanschefen gör sorti.

Oscar von Konow har varit med sedan start i Jarno Vanhatapios modebolag Nakd. Den tidigare operativa chefen tog över ledarposten efter en vd-karusell i toppen förra våren då Anders Kristiansen lämnade efter bara en månad – med svidande kritik mot bolaget.

Nu kommer beskedet att Oscar von Konow lämnar både jobbet som tillförordnad vd och bolaget. En hemlig ny vd är klar och ska ta över nästa månad, skriver DI

”Jag känner mig trygg i att lämna över bolaget till den nya vd:n, som kommer in med mycket energi och erfarenhet från e-handel”, säger Oscar von Konow till tidningen. 

Oscar von Konow säger att det alltid var tanken att han skulle axla rollen tillfälligt och att den på sikt inte var hållbar med hans familjeliv i åtanke. 

Även bolagets finanschef Per Jalvemyr lämnar bolaget. Han ersätts av Caroline Anderberg, tidigare på Zoo.se.

Lönsamhetsmålet och storförlusten

Modebolaget Nakd bestämde sig förra året för att verksamheten var tvungen att bli lönsam. Men under fjolåret visade bolaget fortfarande upp en förlust på hela 580 miljoner kronor.

”Att ställa om ett bolag som omsätter över 2 miljarder kronor med fysiska produkter och långa ledtider gör man inte på en kaffekvart", sa Oscar von Konow till DI i juli

Nakds omsättning ökade till 2,4 miljarder kronor 2022.

Ett antal månader tidigare, i januari i år, berättade den tillförordnade vd:n att utvecklingen gick åt rätt håll.

“Vi går med stormsteg mot lönsamhet på bolagsnivå och kommer att nå det under 2023”, sa han då

Tog in över 200 miljoner

I våras tog e-handlaren in 20 miljoner euro, motsvarande 225 miljoner kronor, i en kombination av kapital och lån. Enligt DI Digital var det Nakds tidigare storägare som deltog i finansieringsrundan. Det nämndes inga nya investerare.

Planen (som Breakit skrev om i december) var från början var att med hjälp av investmentbanken Carnegie få in uppemot 300 miljoner kronor – främst från nya, externa investerare. 

Bolaget värderades i fjol till 1,2 miljarder, en rejäl decimering från tidigare toppnoteringen på 5,5 miljarder kronor. 

Utöver grundaren Jarno Vanhatapio är även Partech Ventures, Northzone, Eequity och Quadrille storägare i Nakd, enligt ägardatatjänsten Holdings. 

Läs mer