Sök

Airwatergreen vill motverka fuktproblem – tar in 8 miljoner

Airwatergreen

Jonas Wamstad. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Airwatergreen har utvecklat en teknik för att avfukta lokaler på ett energisparande vis. Nu tar bolaget in både nytt kapital och nya ägare.

Många byggnader används sällan eller i princip aldrig av människor, men värms ändå upp för att undvika fuktproblem. Det medför stora kostnader för många organisationer och företag, bland annat Svenska kyrkan.

För att motverka detta har det Uppsalabaserade bolaget Airwatergreen utvecklat en patenterad teknik som gör det möjligt att stänga av värmen – utan att fuktproblem uppstår. 

“Vi kan hålla en jämn energieffektivitet i alla temperaturer, så väl 0 som 50 grader. Tekniken passar i alla typer av utrymme där man inte behöver ha en aktiv uppvärmning”, säger Jonas Wamstad, vd för Airwatergreen.

Jonas Wamstad grundade bolaget tillsammans med Fredrik Edström 2009 och därefter har det varit en lång resa för att utveckla produkten. 2015 är det första året som det finns någon egentlig försäljning att räkna. Då landade omsättningen på 2,6 miljoner kronor med ett rörelseresultat på minus 3,8 miljoner.

“Det har varit en lång startsträcka men nu är vi i gång och har i dagsläget ett hundratal kunder. Prognosen för i år är att omsätta mellan 10 och 12 miljoner,” säger Jonas Wamstad.

För att kunna expandera tar Airwatergreen nu in 8 miljoner kronor till en värdering på 100 miljoner. Förutom befintliga ägare går finansmannen Mikael Lönn, med en bakgrund som läkare och sjukhusägare, in i Airwatergreen. Privatinvesterarnärverket PÄAB (Professionell ägarstyrning i Sverige) har varit ägare i bolaget sedan 2012 och är idag största ägare.

PÄAB är även investerare i bland annat energitechbolaget Ngenic.

“Vi är i en expansionsfas så pengarna kommer att gå till att investera i sälj och marknadsföring. Inom det närmaste halvåret ska vi anställa tre till fyra personer. Vi har även börjat titta på våra grannländer för att se hur man kan göra insteg där", säger Jonas Wamstad.

Bland kunderna finns Svenska kyrkan och hittills har runt 100 avfuktare sålts dit. Försäljningen har även tagit fart inom vatten- och avloppsverk samt fjärrvärmeindustrin. Bland kunderna finns till exempel Kraftringen och Uppsala vatten.

"I ledningsnäten för fjärrvärmen är det ofta varmt och fuktigt eftersom det ligger under jorden. Det leder till att rör och ventiler rostar vilket årligen orsakar stora renoveringskostnader. Dessutom är det en perfekt grogrund för bakterietillväxt. Vår teknik är den första som lyckats kondensera fukten i den varma miljö som råder i fjärrvärmekamrarna", säger Jonas Wamstad.

Förutom att lösa fuktproblem har bolaget börjat arbeta med “nästa stora grej inom miljöteknik”. Airwatergreen har precis mottagit 950.000 kronor från Vinnova för att utveckla så kallad sorptionskyla, som är en energieffektiv kylteknik i sin linda. 

Kort sammanfattat går det ut på att tillföra vatten till luften, som då kyls. Men först måste luften först göras torr på ett energi- och kostnadseffektivt sätt.

"Det är just avfuktningssteget som vi sikta på att lösa med en vidareutveckling av vår teknik. Globalt är efterfrågan på kyla mycket större än värme, avfuktning och ventilation tillsammans”, säger Wamstad.

Airwatergreen utsågs nyligen till ett av Sveriges 33 mest lovande techbolag.

Läs mer