Sök

Travis Kalanick startade Uber och sparkades ut – nu verkar hans nya startup blöda pengar

UberCloudkitchenTech

Travis Kalanick, tidigare Uber-vd och numera grundare av Cloudkitchen.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

”Han har miljarder dollar och frågan är hur mycket han vill lägga på brasan.”

Så säger en tidigare anställd på Cloudkitchen – det startupbolag som Travis Kalanick startade efter Uber. Travis Kalanick är känd som den som grundat och tidigare varit vd för Uber. Han är förstås också ökänd för hur han lämnade sitt bolag. Travis Kalanick tvingades bort från vd-posten efter anklagelser om sexism och toxisk machokultur. För fyra år sedan lämnade han också styrelsen.

Idén bakom Cloudkitchen var att köpa billigare fastigheter och att hyra ut lokalerna till krögare och fastfoodkedjor. De skulle laga mat i så kallade spökkök som sedan levererades hem till kunderna via matbud. Många tycks ha tänkt att Kalanick var rätt ute och att hans meritlista visade att han hade det som krävdes för att kunna bygga ett mångmiljardbolag, skriver Financial Times. I en investeringsrunda för ett par år sedan tog Cloudkitchen  in 850 miljoner dollar från bland annat Microsoft. Wall Streets största banker gav fördelaktiga lån med förhoppningarna att en börsnotering fanns i korten. Saudiarabiens förmögenhetsfond klev också in som investerare. 

Men källor till Financial Times vittnar om att Cloudkitchen haft svårt att locka till sig restaurangerna. Bara varannan lokal ska ha varit uthyrd i slutet av första kvartalet, enligt uppgifter tidningen. Källor med insyn säger att Cloudkitchen både stängt ner lokaler, bromsat fastighetsköpen och sparkat personal under året för att stoppa pengaflödet från Cloudkitchen. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer