Sök

Efter katastrofbesked och sparpaket – jättelyft för Embracer

Embracer GroupGaming

Lars Wingefors, grundare och vd Embracer.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Svenska speljätten lägger korten på bordet.

Det hårt pressade gamingbolaget Embracer rapporterar för sitt första kvartal i det brutna räkenskapsåret 2023/2024 under torsdagsmorgonen.

Bolaget presenterar bland annat ett jättelyft i omsättning. Nettoomsättningen för perioden landade på 10,5 miljarder kronor (vilket kan jämföras med 7,1 miljarder motsvarande period i fjol). Det är en ökning med nästan 50 procent och klår analytikernas förväntningar med 1 miljard.

Den organiska tillväxten ligger på 20 procent, där spelet Dead Island 2 var en avgörande drivkraft.

Rörelseresultatet vänder också från minus till plus på årsbasis och landar på 421 miljoner, vilket kan jämföras med -398 miljoner året innan. Justerat rörelseresultat lyfte till 1,7 miljarder från 1,3 miljarder i fjol.

Embracer upprepar sin prognos för året om ett justerat rörelseresultat på 7-9 miljarder kronor. I vd-ordet skriver Lars Wingefors att bolaget har gjort framsteg men att stormen inte helt blåst över vad gäller besparingar.

"När vi nu vidtagit ett antal initiala åtgärder räknar vi med ytterligare besparingar efter att vi slutfört en fullständig utvärdering av den rådande spelutvecklingsportföljen som för tillfället pågår. Denna utvärdering kommer att vägleda vår kapitalallokering för att optimera avkastningen på våra investeringar", heter det.

Samtidigt som bolaget prioriterar om och antalet projekt slimmas skriver Lars Wingefors:

"Investeringar i framtida spellanseringar har överstigit värdet på färdigställda spel med 2-3 gånger, vilket har ökat värdet på pågående spelutveckling till 10 miljarder SEK i slutet av juni. Även om vi reducerar kapitalutgifter och prioriterar inom portföljen bedömer vi att värdet på färdigställda spel bör fortsätta allteftersom vår spelutvecklingsportfölj mognar."

Tappade miljardkontrakt

Embracers delårsrapport omgavs av dramatik förra gången. Bara timmar innan siffrorna för det fjärde kvartalet skulle tillkännages tappade spelbolaget ett viktigt kontrakt och över 20 miljarder kronor gick upp i rök. Aktien sattes i fritt spel. 

I början av juni kom nästa besked från Embracer. Bolaget lanserade ett stort krisprogram. Bolaget aviserade besparingar på 800 miljoner kronor och flaggade samtidigt för ytterligare sparåtgärder både i år och nästa år på 2,7 miljarder kronor. 

“Idag presenterar vi ett omfattande omstruktureringsprogram som gör det möjligt för oss att realisera outnyttjad potential inom Embracer Group och bättre optimera användningen av våra resurser", skrev vd:n och medgrundaren Lars Wingefors i ett pressmeddelande.

Sparpaketet inkluderar både att de lägger ner spelstudios och pågående spelprojekt och centraliserar delar av verksamheten. 

 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer