Förhandlingarna om kollektivavtal på Spotify havererade när stremingjätten drog sig ur.
Några timmar efter att jag gjorde avslöjandet i onsdags hade nästan samtliga medier i landet plockat upp nyheten. Men vad innebär egentligen händelsen för Spotify och bolagets anställda?
För att ta reda på det har jag ringt runt till ett gäng experter, i hopp om att de skulle kunna guida mig. Några samtal senare förstod jag att det finns nästan 700 olika så kallade centrala kollektivavtal i Sverige – och att bena i för- och nackdelar med ett kollektivavtal för arbetsgivare och anställda är komplext och snårigt.
Enkelt förklarat innehåller ett sånt här avtal spelregler som både arbetsgivare och arbetstagare måste förhålla sig till, utöver de lagar som finns. Det kan kännas tryggt som anställd, särskilt när det är sämre tider. Det kan också vara bra för bolaget att kunna hänvisa arbetstagare till avtalet och att förhandlingar om förändring går via fackföreningar och inte med varje enskild individ.
Men Spotify valde alltså att avsluta förhandlingarna.
Enligt bolaget har det efter noggrant övervägande bedömt att ett kollektivavtal inte skulle ge något väsentligt mervärde för de anställda.
“Våra anställningsvillkor och förmåner är redan lika bra eller bättre än vad som föreskrivs i ett kollektivavtal.”
Exakt vilka villkor och ersättningar som Spotify erbjuder sina anställda vet jag inte. Men om man tittar på det flygblad bolaget delade ut till anställda i våras, där kollektivavtal jämförs med “Spotifymodellen”, tycks streamingjätten ge sin arbetsstyrka tämligen bjussiga villkor.
Vem säger nej till 100 procent ersättning vid föräldraledighet? Eller en så kallad “hälsovecka”?
Vem säger nej till 100 procent ersättning vid föräldraledighet? Eller en så kallad “hälsovecka”, en extra vecka ledigt varje år för att ta hand om sig själva och sin familj? Det är bara för att nämna några av villkoren.
Är förmånerna tillräckligt bra, exempelvis de som Spotify erbjuder, kanske anställda är villiga att ge upp vissa spelregler.
Men enligt en av experterna jag har pratat med är villkor som inte skyddas av ett kollektivavtal endast en “ögonblicksbild”.
Bolaget kan när det vill ändra de bjussiga villkoren och förmånerna, även om det är svårt och komplicerat och innebär förhandlingar med respektive berörd individ. Det kanske inte känns så bra som anställd. Med ett kollektivavtal måste företag istället förhandla med facket.
Många företag kan uppfatta det som att de inte kan påverka innehållet i ett kollektivavtal. Exempelvis finns det bolag som inte kan tänka sig att någon annan ska bestämma vilka löneökningar bolaget ska ha. När en facklig organisation ska gå in och bestämma hur stor deras årliga löneöversyn ska vara, då börjar man ju tassa på företagets bestämmanderätt över den egna verksamheten och utvecklingsmöjligheter. Det kan vara en bidragande orsak till att Spotify inte vill riskera att känna sig låst. Särskilt inte när bolaget är långt ifrån uthålligt lönsamt.
Men det behöver inte vara hela sanningen.
Kollektivavtal gör branscher mer neutrala. Ersättning och villkor kommer inte att skilja sig särskilt mycket mellan olika bolag inom samma arena.
Det kan vara en av anledningarna till att Spotify vägrar kollektivavtal: Man vill ha möjligheten att locka kompetens med villkor som utklassar konkurrenterna
Det kan vara en av anledningarna till att Spotify, och andra växande techbolag som ännu inte är lönsamma, just nu vägrar kollektivavtal: Man vill ha möjligheten att locka kompetens med villkor och ersättning som utklassar det som andra bolag i branschen erbjuder.
Talangbristen inom tech är känd sedan tidigare – 70.000 medarbetare förväntas saknas de närmsta åren. Det är sämre tider nu, ja, men kompetensen kommer att behövas framöver.
När snacket om förhandlingar började var det flera anställda som kände sig hoppfulla om att det skulle landa i ett kollektivavtal. Det talades även om att det kunde ge ringar på vattnet och få andra techbolag att sluta upp i ledet. Men alla på Spotify är inte lika övertygade.
“Faktum är att väldigt många av oss (svårt att veta exakt procent) är supernöjda med hur saker och ting är och inte är helt övertygade att kollektivavtal är rätt för oss just nu”, skriver en av bolagets anställda i en kommentar på Linkedin.
“Att inte gå med skapar ju en risk att bolaget kan dra tillbaka alla förmåner för oss utan förvarning (vilket inte heller är bra för alla anställda). Rätt eller fel - livet är inte svart eller vitt”, heter det vidare i kommentaren.
Åter till ringar på vattnet. Har Spotify med sitt tydliga besked satt grunden för en standard i techsfären?