Sök

Microsofts hantering av Teams oroar EU – utreds för konkurrensbrott

MicrosoftEU

EU-kommissionären Margrethe Vestager. Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Slack klagade på att Microsoft paketerade Teams tillsammans med flera av sina populära program. Nu ska EU-kommissionen utreda om det bryter mot EU:s konkurrensregler.

Den amerikanska techjätten Microsoft utreds av EU-kommissionen för konkurrensbrott. Det Framgår av ett pressmeddelande. Anledningen är att Microsoft paketerar sin tjänst Teams tillsammans med andra populära profram för företag, som Office 365 och Microsoft 365.

“Kommunikation- och samarbetsverktyg som Teams har blivit nödvändiga för för många företag i Europa. Vi måste därför se till att marknaderna för de här produkterna förblir konkurrenskraftiga och att företag fritt kan välja de produkter som bäst motsvarar deras behov”, säger Margrethe Vestager, EU:s kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor och digitalisering, innan hon fortsätter:

“Det är därför vi undersöker om Microsofts sammankoppling av sina produktivitetstjänster med Teams kan strida mot EU:s konkurrensregler.”

Konkurrenten Slack lämnade i juli 2020 in ett klagomål mot Microsoft där de anklagade jätten för att bryta mot lagen när de paketerade Teams med andra produkter som dominerade marknaden.

Det klagomålet fick alltså EU-kommissionen att titta närmare på ärendet och de är nu "oroade över att Microsoft kan missbruka och försvara sin marknadsposition inom produktivitetsprogram genom att begränsa konkurrensen inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet för kommunikations- och samarbetsprodukter.” 

Hur länge utredningen pågår framkommer inte eftersom att EU-kommissionen inte har någon fast deadline för den här typen av ärenden.

Läs mer