Sök

Klarnas styrelseordförande Michael Moritz lämnar Sequoia efter nästan 40 år

Sequoia

Klarnas Sebastian Siemiatkowski och Sequoias Michael Moritz. Foto: Press/Slush.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Den tunga investeraren ska istället ägna sin tid åt kapitalförvaltning.

Michael Moritz är allmänt ansedd som en av världens mest legendariska investerare i startupbranschen.

Walesaren började sin karriär som journalist för tidningen Time, där han tidigt bevakade den framväxande techbranschen i Silicon Valley. 

I mitten på 80-talet sadlade han om till att börja investera i startups för Sequoia, vilket visade sig vara ett riktig succédrag. Han var bland annat delaktig när bolaget tidigt satsade i framstående techjättar som Google och Paypal. 

2013 blev han till och med adlad av den brittiska drottningen för sina insatser.

Nu står det klart att Michael Moritz lämnar Sequoia Capital, som är riskkapital-armen där Sequoia satsar på startups. Han ska istället ägna sin tid åt Sequoia Heritage, som ägnar sig kapitalförvaltning i en mer bred bemärkelse. Detta rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som har tagit del av ett internt brev. Riskkapitaljätten har bekräftat uppgifterna, men avböjt att kommentera det ytterligare.

2010 valde Sequoia, med Michael Moritz i spetsen, att investera i Klarna. Redan då tog han en plats i styrelsen, och sedan 2020 är han också styrelseordförande i den svenska enhörningen. Han sitter också i styrelsen i bolag som Stripe och Instacart.

Michael Moritz kommer fortsätta vara representant för Sequoia och ordförande i Klarnas styrelse, uppger Klarnas presschef Filippa Bolz till Breakit.

Läs mer