Sök

Annonssamarbete med DBT Capital

Så stärker snabbväxande Meds balansräkningen: ”Ganska ovanligt här”

DBT Capital

Tobias Lundgren

Svenska investeringstrender ligger 20 år efter USA.
Det menar Meds-grundaren Björn Thorngren – som boostar nätapotekets balansräkning med lånefinansiering från DBT Capital.
”De fyller en viktig del i värdekedjan”, säger han.

När Björn Thorngren jobbade på ett amerikanskt techbolag med hela världen som arbetsplats var det en tanke som ofta slog honom under resorna: De svenska apoteken var undermåliga. Efter att apoteksmonopolet avskaffades 2010 började nya aktörer poppa upp på marknaden, men i form av fysiska butiker. Något han upplevde som förbryllande.

”Konkurrensen blev bättre, men inte tillgängligheten. Många butiker etablerades där det redan fanns flera andra, till exempel i storstäderna. Där fyller e-handeln en väldigt bra funktion, eftersom man kan beställa sina mediciner och få dem levererade var man än befinner sig i landet.”

Utmaningen vid kapitalanskaffning

2018 grundades Meds – och framgången var nästan omedelbar. Enligt Financial Times var nätapoteket det snabbast växande bolaget av alla i Sverige mellan 2018 och 2021.

Sverige har under samma period blivit världsledande på att sälja receptbelagd medicin online. Eftersom den svenska marknaden har en sådan potential har Meds inte automatiskt blickat utomlands.

Men det har lett till utmaningar vid kapitalanskaffningar hos traditionella riskkapitalbolag – då investerarnas första fråga ofta är: ”När expanderar ni internationellt?”

Varför ska inte techbolag som har stora kassaflöden kunna ta ett lån?

”Vi inleder ofta möten med brasklappen att vi inte ska expandera utomlands i närtid. På grund av det passar vi inte in i riskkapitalfondernas modell där bolag ska ‘ta över världen inom två år’, till exempel.”

Genom den egna bakgrunden i riskkapitalbolag kände Björn Thorngren till att trenden i USA länge har varit att också resa kapital genom lånefinansiering. En smal bransch i Sverige, men hos DBT Capital hittade Meds vad de sökte efter.

”När vi senast tog in pengar till bolaget kompletterade vi med en lånefinansiering från DBT. De har kompetensen att sätta sig in i vår affär och tolka våra nyckeltal, vilket gör processen förutsägbar och smidig. Nu har vi en bred bas med långsiktiga pengar utan något definierat mandat.”

”Är en mogen marknad i USA”

Hos DBT Capital gör erfarna team av experter – med hjälp av bolagets avancerade teknikplattform – en precis riskbedömning. Tack vare DBT Capitals modell kan en avancerad och skräddarsydd kreditgivning ske på så lite som tre till fem dagar. Motsvarande process hos storbankerna kan enligt konsultfirman McKinsey ta tre till fem veckor. Något Björn Thorngren tror beror på en konservatism i bankvärlden.

”Bankerna sitter ofta med många gamla policys som de måste följa. Det blir fler lager som man måste penetrera och de har ofta svårt att bedöma riskerna. Men i bolag med en förutsägbar modell som närmar sig lönsamhet är det möjligt att bedöma förutsättningarna. Techbolag har ofta ett rykte om att vara förhoppningsbolag, men många tjänar väldigt mycket pengar och har stora kassaflöden. Varför ska inte de kunna ta ett lån när de har rätt förutsättningar? När Meds nu närmar sig lönsamhet kändes det naturligt för oss att stärka balansräkningen med ett lån.”

Tack vare bolag som DBT Capital menar Björn Thorngren att skuldfinansiering kommer att växa även i Sverige, och närma sig situationen i USA.

”Ren skuldfinansiering är fortfarande ganska ovanligt här, men det är en mogen marknad i USA där stora pensionsfonder gärna investerar i scaleups och tillväxt via skuld, hellre än genom aktier. Där fyller DBT Capital en viktig roll i näringskedjan.”

LÄS MER: Så fungerar lånefinansiering från DBT!

Läs mer