Sök ikon

Klarna hade nattjobbare utan tillstånd – tvingas till domstol

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna. Foto: TT

Arbetsmiljöverket ger sig inte.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

I september förra året upptäckte Arbetsmiljöverket vid en inspektion att personal jobbade natt på Klarna. Att ha nattarbetare är inte tillåtet utan att man har ett kollektivavtal som medger det eller att man har fått dispens från Arbetsmiljöverket. 

Klarna hade vid tillfället varken det ena eller det andra (även om facket sedan dess tryckt på för ett avtal) och myndigheten har därför utfärdat en sanktionsavgift på 1,1 miljoner kronor. För en dryg månad sedan bestred Klarna kravet eftersom de bland annat ansåg att "verksamhetens art och allmänhetens behov” gjorde att de var tvungna att ha verksamhet igång dygnet runt. 

Klarna har sedan dess beviljats dispens från Arbetsmiljöverket men myndigheten skickade i slutet av förra veckan in en stämningsansökan till Förvaltningsdomstolen. Det skriver DI Digital. Stämningen gäller att Klarna hade nattarbetare trots att de saknade tillstånd.

Verket menar att undantagen är till för verksamheter som har processer som inte kan avslutas, som till exempel i järnverk. Klarna anses inte heller uppfylla kraven för att vara i “allmänhetens behov”, dit till exempel sjukvård, räddningstjänst och polis hör. 

Klarna menar att de behöver kunna hantera problem som uppstår även nattetid och att det är saker som måste kunna hanteras från Sverige och inte kan göras från något av Klarnas andra kontor.

”Klarna är ett globalt företag med 150 miljoner kunder världen över och vi måste ha beredskap nattetid för att hantera eventuella incidenter, exempelvis hackerattacker, då vi lagrar känsliga finansiella uppgifter. Arbetsmiljöverket har dessutom nyligen meddelat Klarna dispens från nattarbetsförbudet och därmed bekräftat att vi har ett legitimt behov av nattarbete”, skriver Klarnas kommunikationschef Filippa Bolz i ett skriftligt uttalande till tidningen.

Läs mer