Sök

Northvolt skjuter på fabriksbygge i Sverige – ska satsa mer på Tyskland

NorthvoltClimate tech

Peter Carlsson, vd Northvolt.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Batteribolaget lägger om strategin. Planerar batteritillverkningen utomlands.

Det blir ingen ny batterifabrik i Borlänge för Peter Carlssons Northvolt. Inte nästa år i alla fall.  Mångmiljardsatsningen skjuts på framtiden med minst två år, alltså till tidigast 2026-2027, skriver Dagens Nyheter.

Planerna på 1000 nya arbetstillfällen ligger samtidigt kvar, enligt bolaget. Det gamla pappersbruket som företaget köpte i Dalarna ska dock bara fokusera på att producera det som kallas aktivt material till batterier – inte battericeller. 

”Vi ändrar inriktning och fokuserar tillverkningen av så kallade cylindriska battericeller till vår kommande fabrik i Tyskland”, säger Northvolts vd Peter Carlsson till tidningen. 

Anledning till fokusskiftet är att investeringen i Borlänge blir för stor relativt hur stor den potentiella tillverkningen kan bli i lokalerna.

Northvolt har en fabrik i Skellefteå och en i Gdansk i Polen samt en testfabrik i Västerås. Bolaget avslöjade i fjol planer på att tillsammans med Volvo Cars bygga en fabrik för batteriproduktion samt ett gemensamt utvecklingscentrum i Göteborg. 

Det har hänt mycket kring batteritillverkaren Northvolt under senvåren. Breakit tog del av den senaste årsredovisningen som blottade ökad omsättning men också att förlusten växte med 194 procent för den svenska utmanaren. Northvolt beslutade sig för att gå vidare med bygget av den nya batterifabriken i tyska Heide och tankarna på en nordamerikansk dito. 

I maj skrev DI, med hänvisning till källor, att batteriutmanaren behöver snygga till balansräkningen och planerar att ta in 10 miljarder kronor via ett konvertibellån. Detta ska enligt uppgifter skjuta bolagets börsnotering på framtiden.

Läs mer