Det här är din dag, och den där intervjun du ska ha om sisådär sjutton minuter kommer att sitta precis där du vill. Du stänger av Kanye West-gunget i hörlurarna som du lyssnat på i tunnelbanan som fick dig att känna dig oövervinnelig. Du rabblar siffrorna i huvudet som du tänkt ut att imponera med, går igenom dina svar metodiskt bakom stängda ögon och ler. Nu är det bara du och denna stunden - och du kan det här. Andas ut, nu kör vi.
Fyrtiosju minuter senare skakar du ett stadigt handslag med ett brett leende som tack för ett bra möte. Men du möts av något annat. En blick som menar på något helt annat, men med ett precis lika brett leende. Var det en blinkning? När du senare kommer hem och uppdaterar din mail nästintill maniskt för besked möts du istället av notiser om en ny följare på Instagram. Kanske har rekryteraren till och med haft fräckheten att komma med ett förslag om ”middagsmöte" på LinkedIn-chatten. Uppgivenheten är total och du känner att allt ditt förarbete och dedikering känns värdelöst.
Det är tufft att vara i tjugoårs-snåret och inte bli tagen på allvar. I synnerhet av män. I synnerhet av manliga så kallade investerare som är tjugo år äldre än dig med nyrika miljoner på fickan.
Jag kan inte ens räkna på fingrarna hur många gånger jag och väninnor till mig har hamnat i dessa eller liknande situationer. När du laddat för marthonlopp på din karriärsprångbräda och istället hamnat i facket av tafatta raggningsförsök av den andra parten. En kvinnlig entreprenör och vän berättade senast om ett möte då hon träffat en utav Sveriges mest framgångsrika entreprenörer för att utbyta erfarenheter och istället slutade upp med samma känsla.
Det spelar ingen roll om du går in med högt huvud, har dubbla kandidatexamen i ryggen eller har suttit i styrelsen för börsnoterade bolag. Har du kvar de äppelrunda kinderna, eller har en ålder som påminner om antalet celsiusgrader under en svensk sommar, måste du dessvärre räkna med en och annan blinkning.
Jag hade önskat att det inte var en könsfråga, för jag tror inte på att belysa offerroller för att lösa problemen. Men för mig handlar det här inte om offerroller. Det handlar om powerbrudar som behandlas utan respekt. En vän till mig sa det så himla bra: ”Powerbrudar. Ni vet kvinnor som är intelligenta, tar plats, gör ett avtryck och fullständigt bara gör sin grej. Men samtidigt är ödmjuka, utstrålar kärlek och sympati.” Just precis så är det. Och just precis sådana powerbrudar behandlas istället som köttbitar på en uppvärmd tallrik på Berns när de pitchar in sina startups eller har arbetsintervjuer.
Många gånger får du till och med ett ”JA” till i slutet, med en finfin lönespec som glittrar bredvid. Men för mig, och så många andra kvinnor, är det inte värt att tacka ja till ett sådant skamförslag där en blinking och maktspel kommer på köpet.
Givetvis gäller detta inte alla. Varken alla investerare, alla rekryterare och speciellt inte alla män. I de flesta fallen har människorna på andra sidan bordet varit raka motsatsen till det jag beskrivit här ovan. Det har varit proffsiga och grymma människor som boostat och behandlat mig med yttersta respekt.
De som verkligen ska ta åt sig är undantagen. De som ger mig rysningar när jag knatar hemåt och får mig att tänka en extra gång på hur jag ska agera när jag en dag sitter med makten att anställa eller investera.
För det värsta med det här är ju att jag går hem med vetskapen om att det inte slutar här. Det här är bara arbetsintervjun, tänk er de fantastiska kvinnorna som faktiskt behöver jobba med männen som beter sig på detta sättet.
Här är tre tips från om hur du kan hantera ”raggiga” rekryterare/investerare:
1. Säg tack, men nej tack på ett professionellt sätt för att betona vart ni står i er relation.
2. Inse att det inte handlar om dig eller din kompetens, utan om andra personen.
3. Prata om besvikelsen. Det finns ofta flera andra som varit i samma sits som dig!