Sök

VR-pionjärerna Resolution Games växte – men vände till minus

Resolution Gamesesport

Resolution Games grundare Martin Vilcans, Tommy Palm och Paul Brady. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Svenska spelbolaget lovade att skala upp rejält 2022 – och nyanställa 200 personer. Facit landade knappt hälften så många.


Den svenska spelutvecklaren Resolution Games har vuxit ordentligt sedan starten för tio år sedan. Förra året fördubblade bolaget omsättningen jämfört med året innan. Och 2022 blev inget undantag från tillväxttrenden, visar bolagets färska årsredovisning. De svenska VR-pionjärerna ökade omsättningen från 111 miljoner till 183,7 miljoner kronor under fjolåret. 

Ser man till rörelseresultatet så landade det på minus 57 miljoner kronor under 2022, vilket bröt en flera år lång svit av lönsamhet. 

De ökade kostnaderna kan härledas till bolagets ambitioner att skala upp, från bolag till koncern. I fjol registrerades tre dotterbolag (ett amerikanskt och två svenska). 

Bolaget har också velat växa på i omfång. I samband med förra årets rapport avslöjade Resolution Games att de planerade att anställa över 200 personer år 2022. 

Riktigt så blev det inte, enligt bokslutet. Rekryteringsracet summeras till 91 nyanställda. 

Även valutaeffekter har påverkat Resolution Games negativt, då en stor andel av försäljningen sker i dollar medan kostnadsmassan framförallt är i kronor. 

Bolaget skriver i rapporten att intresset för VR- och AR-teknik väntas växa de kommande åren, kanske med draghjälp från Apples nya VR-satsning (vilket inte nämns i rapporten). Resolution Games höjer dock ett varningens finger för att osäkerheten i omvärlden.

Kapitaltillgång är nödvändigt för ett scaleup-bolag – och om osäkerheten består kan det påverka bolagets möjlighet till kapitalanskaffning, heter det.

Läs mer