Sök

Postboxarna för fula – tvingas bort

PostnordIboxenBud och frakt

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Nya regler tvingar bort boxarna: “Stockholms stad har satt en oskäligt hög markavgift.”

Postboxarna där man kan hämta paket och ibland även returnera dem har dykt upp i nästan varenda gatuhörn. I alldeles för många visar det sig nu iallafall för Stockholms stad som nu har infört nya regler som innebär att många boxar måste tas bort. 

De nya reglerna innebär att det inte får stå boxar närmare än 300 meter från ett paketombud och Postnord tog redan den sista maj bort alla sina boxar från Stockholms innerstad. 

“Det är ont om plats på gator och torg så därför vill vi att det bara ska vara såna saker som vi behöver ha plats med och som bidrar till att göra staden tillgänglig, trygg och lättframkomlig”, säger Malinda Flodman, pressansvarig på Trafikkontoret i Stockholm till Sveriges Radio. 

Både Postnord och Iboxen, som grundades av bland annat Postnords före detta kommunikationschef Tomas Backteman och backas av Ilija Batjlans SBB och Erik Selins Balder, har under en prövoperiod fått ha sina boxar på stan. Det är det slut med nu. 

Ett av skälen till att boxarna ska bort är att de anses förfula stadsbilden.

Iboxens kommunikationschef Markus Trautmann är allt annat än nöjd med beslutet. 

“Visst de är gråa men det är för de ska smälta in i stadsbilden och vi har tagit fram färgen i samråd med Stockholms stad”, säger han till Sveriges Radio. 

“Om vi mot all förmodan skulle hitta en plats där vi skulle kunna ställa en box har Stockholm stad satt en oskäligt hög markavgift som motsvarar en hyra för en stor våning på Östermalm, det går inte ihop ekonomiskt.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer