Sök ikon

Här är Ryska Posten-grundarnas hemliga köp i Klarna

Artikel bild
Kristoffer Jeansson och Daniel Pilotti. FOTO: Pressbild.

Ryska Posten-duon Kristoffer Jeansson och Daniel Pilotti har i tysthet klivit in som hemliga ägare i Klarna, kan Breakit avslöja. Mångmiljonaffären riggades via Klarna-grundarnas ägarbolag K Opportunity.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

K Opportunity – till största delen ägt av Klarna-grundarna Victor Jacobsson, Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth – bildades i slutet av 2013. 

Det är ett av trions ägarbolag i den intrikata bolagskonstruktionen kring Klarna.

K Opportunity äger i sin tur delar av Klarna Holding – som äger 100 procent av det snabbväxande betalösningsföretaget Klarna. Sedan tidigare finns flera kända riskkapitalister på K Opportunitys ägarlista. 

Breakit kan nu avslöja att Kristoffer Jeansson och Daniel Pilotti, stjärnentreprenörerna bakom budföretaget Ryska Posten, har klivit in i K Opportunity via en tidigare okänd investering.

”Klarna är ett fantastiskt bolag med tre fantastiska grundare. Vi fick chansen att hoppa på och gjorde det”, säger Daniel Pilotti till Breakit.

Dokument från Bolagsverket, som Breakit har tagit del av, avslöjar att K Opportunity höll en extra bolagsstämma i slutet av 2015. Via en riktad nyemission plockade bolaget då in 23,9 miljoner kronor.

Enligt dokumenten rörde det sig om preferensaktier, vilket innebär att investerarna har svag rösträtt i bolaget men ekonomisk förtur om bolaget exempelvis köps upp.

Hur stor del av dessa 23,9 miljonerna som Ryska Posten-duon gått in med framgår däremot inte av handlingarna. Förutom deras bolag Jeansson Pilotti återfanns även den befintliga ägaren Vandalay Music Industries, norska Strømstangen, Styviken invest samt tyska Veratone på investerarlistan.

Daniel Pilotti vill inte heller uppge storleken på investeringen.

”Låt mig passa på den frågan. Det var inte meningen att detta skulle bli publikt”, säger Daniel Pilotti som vill tona ned sin roll i Klarna. 

”Det är ett fantastiskt bolag som vuxit med lönsamhet som jag tror stenhårt på framåt. Men det är ett stort bolag, och vi kommer att vara små och passiva”, säger han om sitt ägande.

Vägarna för Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski och Ryska Posten-grundarna har korsats tidigare. I somras gick de samtidigt in med pengar i den svenska transportstartupen Budbee.

Sebastian Siemiatkowski avslöjade förra veckan, via en intervju i The Wall Street Journal, att Klarna ska lansera en betallösning för fysiska butiker

”Vi förväntar oss att offlineerbjudandet har potentialen att växa sig större än vår onlineaffär”, sade Sebastian Siemiatkowski då.

I somras värderades Klarna till 19 miljarder kronor, i samband med en affär där riskkapitalbolagen Northzone och Wellington samt stiftelsen Wellcome Trust köpte Klarna-aktier för 680 miljoner kronor. 

Klarna har tackat nej till att kommentera nyemissionen i K Opportunity.

Hör mer om Klarna-grundarens planer i veckans podd - ute nu.

Nyfiken på Klarnas bolagsstruktur? Spana in den här bilden:

Läs mer