Sök

Volvo skrotar miljardsatsning på bildelningstjänst – fler än 30 får sluta

Volvo CarsDelningsekonomiFordon

Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Volvos miljardsatsning på bildelning skrotas. Ett 30-tal personer sägs upp från biljättens dotterbolag när tjänsten slås ihop av moderbolaget.

För fem år sedan presenterade Volvo Cars varumärket ”M”, som är en delningstjänst för bilar och tog vid efter gamla Sunfleet. Förra året bytte de namn till Volvo On Demand. 

Nu lägger bolaget bakom satsningen ned. En omstrukturering innebär att forsknings- och utvecklingsteamet förflyttas till Volvo Cars Commercial Digital, och att Volvo On Demand nu blir en del av Volvo Cars i Sverige.

Beskedet innebär också att anställda får lämna. Totalt rör det sig om 32 personer av de totalt 180 anställda som nu ska sägas upp. 

”Det här är en del i varslet som vi kommunicerade i maj där vi sa att 1.100 tjänster på moderbolaget berörs samt ytterligare 200 tjänster på andra enheter”, säger Maria Dagman på Volvo Cars kommunikationsavdelning till DI Digital

Förutom tjänsterna på Volvo Car Mobility ska 20 tjänster på Volvo Car Sverige och 10 tjänster på Volvo Bil bort. Processen för att skära ner till totalt 200 tjänster på andra enheter pågår, enligt fordonsbolaget. Volvo har inlett förhandlingar med facken. 

Produktens långsiktiga framtid tycks också vara osäker. Den ska finnas kvar, men inga mer resurser kommer att läggas på att vidareutveckla produkten, enligt en intern kommuniké som Breakit har tagit del av.

Enligt Volvo Car Mobility hade man i fjol 250.000 registrerade användare och Maria Dagman säger till DI att den förflyttning av verksamheten som nu sker inte kommer att innebära en skillnad från tjänstens användare. 

Volvo Cars, som ägs av kinesiska Geely, har sedan starten skjutit till över 1 miljard kronor till utvecklingen av Volvo Car Mobility Sweden, som drivit verksamheten. 

Nettoomsättningen för Volvo Car Mobility Sweden låg på nära 216 miljoner kronor med ett minusresultat på nästan 32 miljoner kronor. För Volvo Car Mobility var omsättningen noll med ett resultat på –63,3 miljoner kronor 2021. 

 

Läs mer