Sök

Sparpaket på Doktor.se – 60 tjänster i fara

doktor.seHälsaNätläkare

Martin Lindman. Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

I jakten på lönsamhet gör Doktor.se en omorganisation.

Grundaren och vd:n Martin Lindman bekräftar uppgifterna och ger mer fakta i målet.


På tisdagen informerades personalen på det digitala vårdbolaget Doktor.se om en omfattande omorganisation. Vårdpersonalen berörs inte utan det är främst tjänster på huvudkontoret i Stockholm som påverkas.

“Det är fortfarande väldigt tidigt i processen men vi har startat en dialog med personalen om en förändring som påverkar fem procent av vår organisation. Inget är klart ännu men runt ett 60-tal positioner kan beröras”, säger Martin Lindman, vd och medgrundare Doktor.se.

Omsätter över 1 miljard

Doktor.se har växt snabbt både i Sverige och Tyskland där en relativt stor andel av tillväxten har kommit via förvärv. Omsättningen 2023 beräknas hamnade på nästan 1,3 miljarder kronor vilket kan jämföras med omsättningen i fjol som blev drygt 1 miljard kronor.

“Nu är vi inne i en mer konsoliderande fas där prio ligger på lönsamhet och vi inte kommer att förvärva lika mycket”, säger Martin Lindman och fortsätter:

“Vi har ett tydligt mål att koncernen ska vara lönsam på ebitda-nivå (rörelseresultat före avskrivningar). Dels känner vi att verksamheten är mogen för att svänga om till lönsamhet och dels finns det en önskan generellt i marknaden att man ska visa lönsamhet”.

Är det era ägare som krävt lönsamhet?

“Nej, det är vi i ledningen och styrelsen som drivit frågan om lönsamhet”.

Ni fick in 280 miljoner kronor i en nyemission förra året – räcker de pengarna till lönsamhet?

“Operationellt har vi runway en bit in i 2024 och då ska vi ju vara lönsamma på ebitda-nivå men sedan kan vi eventuellt behöva mer kapital för att växa snabbare eller ta oss sista biten till positivt kassaflöde”.

Ni planerar inga fler förvärv?

“Det kan absolut bli förvärv redan i år. Marknaden är väldigt rörligt just nu och det dyker upp ganska många möjligheter. Därför kan det bli så att vi tar in kapital redan i år för att delvis finansiera ett förvärv”, säger Martin Lindman. 

Doktor.se har under flera år varit en börskandidat och har redan idag runt 350 delägare. Martin Lindman och hans medgrundare Svante Tegnér äger drygt 10 procent. Bland storägarna återfinns också Jens von Bahr, Peter Dahlberg och finska vårdbolaget Oriola.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer