Produkten heter Blincvision och blir en rejäl utmanare på marknaden för ADAS, Advanced Driver Assistance Systems. Reaktionstiden är på tio millisekunder för Blincvision, att jämföra med mellan 100–500 millisekunder i dagens fordon, beroende på vilken typ av teknik som används. Den mänskliga reaktionstiden är på omkring en sekund.
”Blincvision är en helt ny antikollisionsprodukt. Vi är inte bara tio gånger snabbare, vi har en mer precis produkt än något annat ADAS- och AD-system på marknaden”, säger Magnus Andersson.
I dag är radar, kameror och lidar de vanligaste teknikerna på marknaden för förarassistans, som bland annat inkluderar att hålla koll på bilens position, vägmarkeringar, trafik och trafikanter. Ett barn som plötsligt springer ut på gatan. En bil framför som bromsar oväntat. Sekunder som kan vara helt avgörande i fråga om liv eller död på vägarna.
Det betyder att bilen kan reagera inom några centimeter
Blincvision kombinerar hårdvara och mjukvara med AI-algoritmer. Laser målar upp objekt genom att skanna av området framför bilen med flera höghastighetslaserstrålar som pulserar. Hårdvaran plus algoritmer, i kombination med AI, gör att systemet genererar 4D-bilder av objekt i realtid – och därmed kan vi se skillnaden mellan exempelvis en tennisboll och ett barn. Fördröjningen är dessutom minimal, vilket krävs om man ska rädda liv på korta avstånd i exempelvis stadstrafiken.
”Många av konkurrenternas produkter baserar sig på teknik som genererar stora datamängder, vilket tar tid att processa. Blincvision samlar upp pixel för pixel löpande och använder betydligt mindre datamängder. På så sätt blir vi mycket snabbare”, säger Magnus Andersson.
Blincvision kan snabbt och exakt skilja mellan objekt och reagera inom 10–40 millisekunder.
”Det betyder att bilen kan reagera inom några centimeter, vid en hastighet av 70 kilometer i timmen. Med traditionell ADAS-teknologi hade du hunnit färdas nästan sex meter längre innan bilens automatiska bromssystem aktiveras”, säger Magnus Andersson.
Förutom en växande marknad för självkörande fordon är regleringar och säkerhetskrav en drivkraft för den här typen av produkter. Varje år dör 1,3 miljoner i trafiken varav 40 procent är i städer. Blincvision tar ett stort steg mot den nollvision i trafikdöda som EU eftersträvar.
”Självkörande bilar ökar kraftigt och de kör allt fortare. Då är det otroligt viktigt att ha ett snabbt och pålitligt system”, säger Magnus Andersson.
När det kommer till att tekniken ska få fäste på fordonsmarknaden säger Magnus Andersson att säkerhet inte är en lika stark köpa-extra-faktor som underhållning och lyx. Men allt oftare kommer säkerhet som standard – och blir till slut ett krav från myndigheter och regeringar.
”Det var få som ville betala extra för airbag när det kom. I dag är det standard”, säger Magnus Andersson.
Nu tar Terranet in cirka 70 miljoner kronor i en företrädesemission, och det är möjligt att teckna aktien med eller utan företräde redan nu.
”Företrädesemissionen är till för att vi ska fortsätta utveckla produkten och ta den till marknaden så snart som möjligt. Vi har 70 procent av emissionen garanterad och våra största ägare är med. Det är fantastiskt att våra befintliga ägare tror på det vi gör och är övertygade om att slutprodukten kan göra stor skillnad, både ekonomiskt och i samhället”, säger Magnus Andersson.