Sök

Google-grundaren har en plan – vill ”förmörka himlen” med zeppelinare

LTAResorFordon

Sergey Brin, medgrundare av Google och grundare av LTA.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Jeff Bezos vill ta turister ut i rymden. Elon Musk vill befolka Mars. Och Sergey Brin – han brinner för luftskepp.

Det verkar gå en rak linje mellan amerikanska entreprenörer och resor högt ovan molnen. Amazon-grundaren Jeff Bezos har sitt Blue Origin och satsar på rymdturism. Elon Musk har sitt SpaceX och ser en framtid där bolaget är med och befolkar planeten Mars. Även Google-grundaren Sergey Brin blickar uppåt. Hans projekt har pågått mer i det dolda och ambitionerna är bokstavligt talat mer jordnära. 

Bloomberg Businessweek har besökt LTA Research & Exploration, ett bolag som Google-medgrundaren startade 2016 för att ta tillbaka luftskeppen, alltså de motordrivna gasballonger som för hundra år sedan var på högsta modet och kallades zeppelinare.

När Hindenburg exploderade 1937 var det i stort sett slut för luftskeppen som lyxnöje. Flyget hade dessutom etablerat sig som ett snabbare alternativ. 

”Välkommen till LTA: Där vi kommer att förmörka himlen”, säger bolagets vd Alan Weston (för övrigt en av de första i världen att hoppa bungee jump) när han tar emot gästerna. 

LTA, som står för lighter than air, vill vara ett koldioxidneutralt alternativ till flygindustrin. Bolaget har planer på att snart premiärflyga sitt Pathfinder 1 – en prototyp på 120 meter med ett dussintal propellrar, heliumsäckar för att lyfta, brandsäkert täckningsmaterial och lasersensorer. Inget i den här storleken har byggt sedan 1930-talet och detta är ändå en bråkdel av den storleken som LTA planerar att lansera i framtiden. 

Läs mer