Sök

Gick bakvägen till börsen – nu blottar Frilans Finans korten

Frilans finansEntreprenör

Stephen Schad, vd och grundare av Frilans Finans. Foto: Press/iStock

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Minusresultat men starkare kassa.


Breakit skrev i december när Frilans Finans tog köksvägen in på börsen genom att gå samman med SPAC två, ett tomt och noterat skalbolag vars enda egentliga syfte är att förvärva ett annat bolag som tar över dess plats på börsen. 

"Jag är oerhört glad att vi tecknat det här avtalet som kommer att ge oss ännu bättre förutsättningar att utvecklas och ta till vara på potentialen i vår marknad”, sa Stephen Schad som är grundare, huvudägare och vd i samband med uppköpet.

Frilans Finans, eller Invoicery som bolaget formellt heter, hjälper frilansare, kreatörer och egenföretagare att ta betalt från uppdragsgivare. Frilansaren får som en anställning på Frilans Finans. Bolaget betalar ut lön, tar arbetsgivaransvar och gör det administrativa arbetet som rör skatter, avgifter och pension. 

Nu har Frilans Finans släppt de första siffrorna sedan affären tillkännagavs. Bolagets omsättning ökade med 3,9 procent till 362 miljoner kronor i det första kvartalet. Rörelseresultatet vände till förlust och kom in på -0,5 miljoner kronor, en minskning på vinsten på 1,8 miljoner samma kvartal 2022. Det justerade resultatet landade samtidigt på 0,6 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 2,8 miljoner för ett år sedan. 

Koncernens kassaflöde ökade under årets tre första månader till 12,9 (-6,1) miljoner kronor.

”Verksamheten i Invoicery Group uppvisar tillväxt i ett osäkert läge på arbetsmarknaden. Trots ett ovisst omvärldsläge ser vi att makrotrender fortsätter att stärka egenanställningens relevans och tillväxtutsikter över tid”, kommenterar Stephen Schad.

Spac-förvärvet blev klart i april, alltså efter att det första kvartalet avslutades. Invoicery Groups aktier började handlas på Spotlight markets i början den månaden. 

Sedan bolaget noterades har aktien, med låg handel bör sägas, tappat över 14 procent i värde. 

Läs mer