Sök

20 procent får lämna Shopify – AI tvingar jätten att agera: “Förändrats helt”

Shopifye-handelAI

Foto: Shopify / Istockphotos.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Shopify skär ned i personalen för andra gången på mindre än ett år. Den här gången är det omkring 20 procent av personalen som påverkas.

Den kanadensiska e-handelsplattformen Shopify ska minska antalet anställda med runt 20 procent. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande och brev till de anställda. Anledningen är att Shopify, som nyligen rapporterade vinst för årets första kvartal, vill effektivisera organisationen och fokusera på sitt huvuduppdrag – att göra handel enklare och mer “demokratiserat”.

Som en del av förändringarna kommer Shopify också att sälja sin logistikdel till Flexport, något som enligt Reuters sker i en ren aktieaffär. 

I meddelandet till anställda, som har undertecknats av vd:n Tobias Lütke, står det att anställda ska få ytterligare ett meddelande inom fem minuter där det framgår om de påverkas av förändringarna eller inte.

“Jag förstår att det här beslutet kan vara förkrossande för några av er och det var inte ett enkelt beslut att ta”, säger han i meddelandet.

Tobias Lütke nämner också att den begynnande AI-eran kommer med nya möjligheter som aldrig tidigare har skådats och att bolaget är en av de med bäst chans att utnyttja teknikens potential.

“Vårt huvudfokus kräver att vi bygger det bästa möjliga – och det har precis förändrats helt”, skriver han.

Det är den andra gången på mindre än ett år som Shopify tvingas skära ned i personalen. I juli förra året försvann 10 procent av tjänsterna på bolaget.

I slutet av 2018 förvärvade Shopify svensken Carl Riveras (tidigare Waldekranz) startup och konkurrent Tictail, något som vi på Breakit var först med att avslöja. Senare visade det sig att Shopify fick betala knappt 160 miljoner kronor för Tictail, en prislapp som alltså inte täckte de cirka 300 miljoner kronor i riskkapital som investerare hade pumpat in i bolaget.

Under det första kvartalet omsatte Shopify 1,51 miljarder dollar.

Läs mer