Sök

Creades (och Ikea) går in i fintechbolaget Kreditz – satsar många miljoner

CreadesKreditzfintech

Roni Zacharion, vd och grundare av Kreditz.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det börsnoterade investeringsbolaget Creades satsar över 50 miljoner i fintechbolaget Kreditz.

Ikeas investeringsbolag gör sällskap och går också in i ägarlistan.

Creades, som kontrolleras av finansmannen och entreprenören Sven Hagströmer, går in med 54 miljoner kronor i Kreditz och får 12 procent av aktierna i retur i en transaktion där fintechbolaget värderades till 450 miljoner kronor. Transaktion delas upp i tre delar, där en tredjedel investeras nu, en tredjedel när Creades godkänns av FI och den sista delen när vissa mål har uppnåtts.

Ikea-gruppens investeringsbolag Ingka Investments investerar också i Kreditz – till samma belopp och villkor som Creades. 

Totalt tar alltså Kreditz in 108 miljoner kronor. 

Lite slarvigt kan man säga att Kreditz med hjälp av open banking-teknologi, och tillhörande regelverk, tittar in i personers bankkonto och transaktionshistorik, och gör sedan analyser på det underlaget.

“Detta ger en god överblick över potentiella kunders ekonomi, vilket minskar kreditrisker och risken för penningtvätt, och hjälper till att uppfylla krav på kundkännedom”, beskriver Creades tjänsten.

Kreditz har cirka 80 kunder och har verksamhet i främst norra Europa. Bolaget ska etablera sig på fler geografiska marknader med hjälp av det nya kapitalet under det närmaste åren, är det tänkt. Bolaget, som grundades 2018, omsatte drygt 20 miljoner kronor i fjol, upp från cirka 7 miljoner året innan. Kreditz lanserade sina produkter så sent som 2019.

"Just nu sker en rekordsnabb utveckling på marknaden som fortfarande ör omogen och fler och fler kunder, tex banker och låneförmedlare, ser behovet av att ha tillgång till korrekt och helt automatiserad realtidsdata som kan möjliggöra bättre och smidigare kreditbeslut", säger Kreditz grundare och vd Roni Zacharion och fortsätter:

"Dessutom kräver regleringar att man går ifrån schabloner och använder sig av verklig kundinformation, Kreditz har en marknadsledande tjänst och vi är glada att så välrenommerade investerare som Creades och Ingka Investments delar vår vision om att bygga en ledande spelare i Europa inom detta område". 

Bland bolagets tidigare investerare hittas familjen Salén, riskkapitalbolaget Segulah venturebolag samt Anna Storåkers (som är bolagets ordförande). 

Läs mer