Sök

Affären mellan Microsoft och Activision Blizzard stoppas i Storbritannien

KingMicrosoftspelbranschen

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Konkurrensmyndigheten i Storbritannien säger nej till Microsofts köp av spelkoncernen Activision Blizzard. En affär där även Svenska King ingår.

Storbritanniens konkurrensmyndighet har bestämt sig för att stoppa Microsofts omtalade köp av speljätten Activision Blizzard. Det rapporterar bland annat CNBC, som skriver att Microsoft planerar att överklaga beslutet. 

Anledningen till beslutet ska vara en oro för hur det kommer att påverka konkurrensen inom det framväxande området inom molnbaserade speltjänster. Microsoft har de senaste åren satsat på att etablera sin tjänst Xbox Game Pass, där användare för en månadskostnad kan få tillgång till spel som kan spelas både i molnet eller lokalt på en spelkonsol eller dator. Oron ligger i att Activision Blizzards spel skulle kunna bli exklusiva till den plattformen och på så sätt skada konkurrensen.

När affären mellan Microsoft och Activision Blizzard blev känd så visade det sig vara det största uppköpet hittills i spelbranschen. Budet värderade det sistnämnda bolaget till över 620 miljarder svenska kronor.

Om affären ändå skulle gå igenom så innebär det ett miljardregn på över 10 svenska institutioner, bland annat Nordea Fonder, Pensionsbolagat Alecta, Handelsbanken Fonder, Swedbank Robur. De tio investerarnas innehav värderades i affären till sammanlagt 6,3 miljarder kronor. 

Men nu riskerar alltså hela affären att gå i stöpet.

I Activision Blizzard ingår också den svenska mobilspelsutvecklaren King, kända för den globala succén Candy Crush. De förvärvades av spelkoncernen redan 2015, då för en prislapp på 50 miljarder kronor.

Läs mer