Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Toborrowkonkursen – här är förvaltarens dystra besked

Artikel bild
Sofie Lundström, vd för Toborrow. FOTO: Pressbild.

Privatpersonerna som lånat ut miljoner via Toborrow riskerar att bli lottlösa i cykelkraschen, kan Breakit berätta.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Toborrow, som beskrivits som Sveriges första peer to peer-lånetjänst för företag, drabbades i går av ett hårt bakslag. Nordic Bike, som i höstas fick in två miljoner kronor via över 300 privatpersoner, går omkull. Konkursen i företaget, som nu heter Bikes Toys & Sports Sweden AB, är ett faktum. 

Som säkerhet för lånet, där privatpersoner lånat ut uppemot 100.000 kronor vardera, hade Nordic Bike en ”moderbolagsborgen”. Men även moderbolaget har gått omkull.

Som Breakit i går kunde berätta stoltserade Nordic Bike med 30 års stabil verksamhet, god lönsamhet och ett moderbolag med god kreditvärdighet när bolaget sökte finansiering hösten 2015.

Men bokslutet för 2015 visar ett bolag i fritt fall – som dessutom låg i tvist med sin bank kring bolagets samtliga lån

Breakit har upprepade gånger sökt Toborrows vd Sofie Lundström. Hon har valt att svara på Breakits frågor via mejl. Sofie Lundström vill inte uttala sig om huruvida Toborrow har brustit i sina rutiner i bakgrundskontrollen av Nordic Bike.

”Vi uttalar oss inte om våra kunder och enskilda fall, då det skulle inskränka på våra sekretessregler, utan hänvisar till auktionen där vi tillhandahåller all (för tidpunkten) känd information från och om låntagaren. Vi har kommunicerat den information vi har till våra långivare i enlighet med våra rutiner”, skriver Sofie Lundström till Breakit. 

Hon uppger att Toborrow gör en grundlig kontroll av alla låneansökningar innan de läggs upp. Kreditbedömningar hämtas från UC och Creditsafe. 

”Informationen som presenteras kommer dock alltid från låntagaren”, skriver Sofie Lundström. 

Tycker du att Nordic Bike har lurat era långivare?

"Nordic Bike har lämnat in en konkursansökan. Detta är en pågående process och vi uttalar oss inte om våra kunder och enskilda fall".

Toborrow har anlitat advokatfirman Fylgia för att representera sina långivare mot konkursförvaltaren.  Målet: Att så mycket pengar som möjligt ur konkursboet ska komma Toborrows långivare till gagn. 

Långivarna kan bli lottlösa 

 

Konkursförvaltaren Ulf Blommé jobbar just nu med att granska Nordic Bike-bolagens räkenskaper. Han vill inte uttala sig med säkerhet om möjligheterna för Toborrows långivare att få några pengar.

Men det ser mörkt ut, kan Breakit berätta.

”Först prioriteras vissa kostnader, sedan utdelning till borgenärer som har en säkerhet innan det eventuellt kan bli utdelning till de som har lånat ut via det här systemet. Det är en ganska lång väg att gå”, säger Ulf Blommé till Breakit. 

Finns det stora skulder i konkursboet?

”Ja, bolaget har relativt stora skulder”. 

Toborrow plockade nyligen in nytt kapital från riskkapitalbolaget NFT Ventures, som dock flaggade för att man letar efter efter en ny aktör som kan kliva in som finansiär.

"Vi stöttar bolaget fram tills dess att vi har en ny deal på plats", sade Johan Lundberg, vd för NFT Ventures till Beakit.

Jagar lönsamhet – intäkerna hittills små

 

Toborrow ska tjäna pengar på en uppläggningsavgift för varje lån. Storleken varierar mellan 2-4 procent beroende på löptid. 

Hittills har Toborrow förmedlat lån för drygt 34 miljoner kronor. Givet ett snitt på 3 procent i uppläggningsavgift skulle Toborrows totala intäkter landa på cirka 1 miljon kronor. 

Samtidigt har bolaget enligt Breakits källor kostnader på hundratusentals kronor per månad för att få låna Sparlåns tillstånd, då bolaget ännu inte har något eget tillstånd från Finansinspektionen. 

Sofie Lundström uppger att bolagets ansökan fortfarande behandlas av FI, och att verksamheten går enligt plan. Hon vill dock inte svara på hur stor lånevolym som Toborrow behöver förmedla för att nå lönsamhet.

"Vi har byggt en kostnadseffektiv organisation som kräver begränsade volymer för att vara lönsamma. En finansiell marknadsplats tar tid att bygga och kräver uthållighet och långsiktighet", skriver hon till Breakit.

Läs mer