Sök

Grannarna startade trädgårdsappen Oh Garden – nu kliver Avanza-profil och Revolution Race-topp in

Oh GardenTrädgård
 Anna Dymling, grundare av Oh Garden. Foto: Press/Malin Poppy Darcy Mörner/Montage

Anna Dymling, grundare av Oh Garden. Foto: Press/Malin Poppy Darcy Mörner/Montage

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Enklare att ta hand om sin trädgård och ett community för att diskutera växter och plantor.

Det var visionen när Oh Garden startades.

Nu plockar grundarna in kapital från sparekonom-profilen och Revolution Race-toppen.

Höggravid stod Anna Dymling i sitt garage bland fröer, plantor och lökar. Anteckningarna om växterna blev blöta och geggiga av jord. Mobilen var inte heller hjälpsam – det blev snabbt för många noteringar och det var svårt att hålla ordning.

“Jag tänkte att det måste finnas ett smartare sätt att hålla reda på allt man gör med sin trädgård, ett sätt att samla all information, alla anteckningar och inspiration. Jag insåg också vikten av ett community där de här sakerna diskuteras”, säger Anna Dymling.

Ett tag innan dess hade hon halkat in på sociala medier där hon publicerade inlägg om renovering och inredning. 

“Många av mina följare började ställa frågor om trädgård, så jag insåg att det fanns ett intresse för ett forum”, säger Anna Dymling, som har en bakgrund som produktägare på Avanza.

En app som erbjuder allt det här kan bli lösningen, tänkte hon. 

På andra sidan staketet bodde Jonas Öberg, utvecklare. Han höll med. Duon drog igång. Bolaget Oh Garden såg dagens ljus.

Sedan förra året har bolaget tagit in kapital från affärsänglar i totalt fyra rundor, varpå de två senaste i år, enligt Bolagsverket. De senaste att kliva in i bolaget är sparekonom-profilen Nicklas Andersson och Jesper Alm, CFO på Revolution Race.

Varken Anna Dymling eller hennes medgrundare har några personliga känningar till de senaste affärsänglarn, men de har gemensamma kontakter, menar hon. 

“Affärsänglarna fanns inom mitt nätverk.”

Sammanlagt har bolaget tagit in 1,1 miljoner kronor. Det senaste kapitaltillskottet värderar verksamheten till 15 miljoner kronor, enligt grundaren.

Appen fick liv i fjol och i början av året fanns en version som var redo för marknadsföring.

Affärsmodellen har två delar. Dels en premiummodell för vissa funktioner i appen. Dels annonsering. 

“Vi har en otroligt nischad användargrupp som älskar trädgård så det är klart att en kommande del som vi jobbar med är annonsering i appen.”

“Vi började ta betalt för premiumtjänsten under våren. Vår ambition det här halvåret är att bygga antalet användare, det är då vi kan gå ut med att jobba med annonseringar. Det är det vi ska använda kapitalet till.” 

Under 2022 omsatte bolaget ingenting och gjorde ett resultat på -282.000 kronor. 

Prognosen för omsättning och resultat i år beror på hur bolaget väljer att agera under året, men de uppskattar att omsätta ett par hundra tusen kronor, enligt Anna Dymling.

Hur kändes det att behöva ta in kapital när läget i ekonomin börjat skaka?

“Eftersom vi har så mycket av kompetensen själva för att bygga appen var planen att göra så mycket som möjligt utan att ta in särskilt mycket kapital. Men det var under perioden det inte var lika svårt att få in en investering som det är nu. Det gjorde också att konkurrenter skulle kunna få mer fart än oss. Men sen kom den här kraschen. Då valde vi att utveckla produkten så mycket som möjligt ytterligare, få ett proof of concept, och sen titta på att ta in kapital. Det är jag nöjd med.”

“Förra månaden började vi se intäkter. Vi har också sett att användartillväxten varit bättre än vad vi har förväntat oss.”

Hur ser konkurrensen ut?

“Vi har några konkurrenter. Jag tittar inte jättemycket på dem utan vi utgår ifrån det behov som vi såg fanns när vi startade, vilket vi fick bekräftat att det fanns.”
De största konkurrenterna menar hon är Gardenize och Gardenr, även de trädgårdsappar grundade av svenska bolag. 

Det förstnämnda omsatte något mer än en halv miljon kronor med ett resultat på -4,9 miljoner kronor under räkenskapsåret som sträckte sig mellan juni 2021 och juni 2022. Det andra bolaget, Gardenr, omsatte 2021 omkring 34.000 kronor med ett resultat på minus 1 miljon kronor. 

Vill du löpande ha koll på alla nyemissioner i startups? Använd vårt verktyg och få en snabb överblick när du vill.

Läs mer