Börsnoterade koncernen Everysport Group har mestadels synts i samband med padel på Breakit den senaste tiden. Men det är inte bara padel som finns på bolagets radar utan de har också flera andra digitala satsningar, där sportmedia är huvudområdet.
Bland annat äger de hockeydatabasen Elite Prospects, som samlar statistik på allt ifrån ungdomshockeyn till nordamerikanska hockeyligan NHL på ett och samma ställe.
Det är dock långt ifrån en ny tjänst på marknaden egentligen. Tjänsten drogs igång redan 1999 av studenten Johan Nilsson, men förde under många år en ganska blygsam tillvaro som en relativt simpel webbsida.
Men från att ha varit en välbesökt sajt i skymundan har nu hockeydatabasen också fått rejäl fart på intäkterna de senaste åren. Idag jobbar ungefär 20 personer med tjänsten på heltid.
“Den stora ökningen för trafiken började runt 2016, med en nästan exponentiell tillväxt därifrån. 2018 var vi uppe i en omsättning på ungefär 5 miljoner kronor, och då startade vi dessutom upp vår premiumtjänst. Idag är det den stora diamanten i vår portfölj", säger Everysport-vd:n Hannes Andersson.
Han uppger att omsättningen i år kommer att landa någonstans runt 40 miljoner, där en stor del är återkommande intäkter. Det kan man jämföra med 2016, då omsättningen bara var ett par miljoner kronor.
Efter att ha vuxit rejält i Nordamerika står kontinenten nu för nästan 60 procent av trafiken.
“Dels etablerade vi en organisation där borta, det var en stor och viktig grej för att öka vetskapen kring Elite Prospects. Mycket av det bygger också på hur vi har utvecklat produkten, till exempel att vi adderar mer och mer spelare så att vi nu har över en miljon spelare i databasen. Det är en viktig grej att vi samlar in spelardatan ganska tidigt för att också hitta en ny publik för oss.“
En av nycklarna bakom den nya skjutsen beskrivs vara prenumerationsaffären. Under 2022 ska prenumeranterna, som bland annat får fler verktyg för att analysera och jämföra spelare, ha ökat med drygt 40 procent. Samtidigt har de nu också ökat priset till 12 dollar (drygt 120 kronor) och slagit trafikrekord under vintern.
Är det en lönsam produkt?
“Det är en väldigt lönsam produkt redan nu, med en marginal på runt 15 procent. Vi hade kunnat slå över till en marginal på 40-50 procent snabbt, men har valt att återinvestera en hel del för att fortsätta växa i det läget vi är nu”, säger Hannes Andersson.
Han ser heller inget stopp för tillväxten framåt heller.
“Vi har potential att bredda oss till andra sporter, men vi har väldigt mycket mer att hämta inom hockeyn innan dess. Jag tror att man kommer se att vår roadmap från att gå upp till 100 miljoner i omsättning är ganska tydlig. Vi kan också bredda oss inom att ta större plats i hockeyn i flera områden. Det finns “coaching tools”, event, camps och så vidare som alla är mångmiljardindustrier och där vår position är stark”.
Padelsatsningen
Hela Everysport Group omsatte under fjolåret 189 miljoner kronor, med ett rörelseresultat (EBIT) på -39,8 miljoner kronor. Detta tyngdes av stora nedskrivningar och avskrivningar, då EBITDA landade på 8,2 miljoner kronor.
Ett av de allra starkaste affärsbenen idag är alltså Elite Prospects, men koncernen har det senaste året påverkats negativt av sin satsning på padelbanor som de nu avvecklar allt mer.
I januari i år kom beskedet att de skulle stänga fyra av sina padelanläggningar,
och under förra torsdagen kom även besked om att de också säljer 80 procent av sina padelbolag i Uppsala och Västerås (efter att denna intervju genomfördes).
“Dels så handlar det om oturlig tajming för vår satsning. Under flera år hade vi fokuserat på lönsamhet, och bara några månader innan marknaden vände hade vi bestämt oss för att det nu var fullt fokus på tillväxt för oss. Vi hamnade fel där, och fick helt enkelt skruva tillbaka dit vi var innan.”
Han fortsätter:
“Vi kanske också kom lite väl långt från det som är vårt kärnområde, att driva padelanläggningar är inte det vi är bäst på utan det är sportdata och media. Likt många andra så missbedömde vi hur efterfrågan på padeln skulle minska efter pandemin också såklart.”