Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Prisma första fintechbolag som får okej från FI för digital rådgivning

Artikel bild
Jonas Hombert och Ann Grevelius, två av personerna bakom Prisma. Foto: Privat samt Sanna Wolf-Watz

Prisma, som snart börjar rekommendera fonder digitalt, vill vara oberoende från både banker, fondbolag och riskkapitalister.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Fintechstartupen Prisma vill utmana traditionella fondförvaltare genom att vara helt digitala och ha en annan typ av affärsmodell. 

Nu blir bolaget, som släpper betaversionen av sin produkt till sommaren, första bolag att få tillstånd av Finansinspektionen för att bedriva finansiell rådgivning digitalt.

Ansökan lämnades in i början av 2015 och blev godkänd 14 månader senare.

“Vår ansökan har varit väldigt omfattande och det har tagit lång tid”, säger bolagets vd och medgrundare Jonas Hombert.

Normalt tar det runt sex månader att få liknande typer av tillstånd.

Prisma har byggt en databas som söker igenom och undersöker tusentals fonder, på så sätt vill bolaget hjälpa fondsparare att hitta rätt fonder att placera sina pengar i - och kolla om de som de redan sparar i verkligen är bra. 

Till skillnad från traditionella fondförvaltare får Prisma inte någon provision från banker eller fondbolag när de förmedlar en fond. Istället tar de en avgift direkt från kunden.

“Fondförvaltaren får ofta ungefär hälften av avgiften, vilket gör att man blir motiverad att rekommendera dyrare fonder eftersom man tjänar mer pengar på det. Vi är helt oberoende och får inga pengar från banker eller fondbolag”, säger Jonas Hombert.

Prisma har däremot inte tagit in något externt kapital. Istället har de fem medgrundarna - som förutom Jonas Hombert består av Ann Grevelius, som även är partner i investmentbanken GP Bullhound, Gustav Broberg, Hannes Wikström och Anders Wallace - finansierat projektet ur egen ficka, “minus en konvertibel från Almi invest som är liten i sammanhanget”.

“Vi är inte emot att ta in investerare, men i så fall är det viktigt att de ser det här som ett väldigt långsiktigt projekt. Jag är orolig att det annars skulle kunna leda till att fokus hamnar på att snabbare få större intäkter - och att det i sin tur skulle trycka oss mot de traditionella affärsmodellerna som inte är bra för kunderna”.

“Jag misslyckas hellre med det här bolaget än att vi ska mista vårt oberoende. Vi har inte bråttom”, säger Jonas Hombert.

Att de nu kan vara fem personer som jobbar med Prisma på heltid beror delvis på att Jonas Hombert och Gustav Broberg år 2011 sålde sitt videoredigeringsprogram Jaycut till Blackberry.

Någon köpesumma har aldrig offentliggjorts, men enligt Jonas Hombert var alla parter nöjda.

Enligt Robert Karlsson, biträdande områdeschef på Finansinspektionen, befinner sig ytterligare ett bolag just nu i en ansökningsprocess om att få bedriva finansiell rådgivning digitalt. 

“Det är samma tillstånd som för vanlig finansiell rådgivning, men vi har fått ta hänsyn till andra risker. De mänskliga bristerna blir mindre i en sådan här verksamhet medan de maskinella riskerna kan öka lite", säger han.

Finansinspektionen skrev nyligen i en rapport att man ser positivt på den här typen av tjänster.

"Vi har sett de brister som finns på den traditionella rådgivningsmarknaden - främst i form av hur man tar betalt genom provisioner”.

“Här ser vi en möjlighet att hålla nere kostnaderna och kanske nå ut till kunder som normalt inte får rådgivning”, säger han.

Läs mer