Sök

Zound Industries köper Marshall: "En drömaffär"

Zound industriesFörvärv

Jeremy de Maillard, vd Zound Industries. Foto: Press

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Högtalarjätten Zound köper ikoniska Marshall. Bolagen har ett licenssamarbete som sträcker sig flera år tillbaka.


Marshall har varit en viktig del i framgången för Zound Industries. 

Sedan flera år har parterna ett avtal som innebär att Zound tillverkar och säljer Marshalls högtalare och hörlurar. 2019 förlängdes avtalet fram till 2033.

Licensavtalet står för ungefär 85 procent av Zounds intäkter idag.

Nu lägger alltså Zound vantarna på Marshall, som grundades i Storbritannien 1962. Prislappen är hittills okänd.

Familjen Marshall kommer äga 24 procent av den nya gruppen. Intäkterna uppges ligga på 360 miljoner dollar, motsvarande 3,5 mijarder kronor, efter sammanslagningen.

"För mig är det här en dröm som går i uppfyllelse. Zenith har stöttat Zound Industries sedan 2010 eftersom vi köper in företagets vision för framtiden för premiumljudteknik. Den här affären levererar mot denna framsynthet – den kommer att skapa ytterligare värde för investerare och etablera en solid plattform för framtida tillväxt”, säger storägaren Tommy Jacobson i ett pressmeddelande.

Marshall är kända för sin ikoniska retrodesign. Det som började med produktion av gitarrförstärkare har sedan blivit populära högtalare och hörlurar.

Zound industries har har haft en lite orolig resa de senaste åren.

Från att ha varit aktuella för en börsnotering, så ställdes planerna in 2020, vilket fick värderingen att rasa. Detta ska, enligt uppgift, ha upprört aktieägare som väntat på att få göra exit. I samma veva fick vd:n Pernilla Ekman gå, och ersattes med fransmannen Jeremy de Maillard.

Fjolåret avslutades dock gott. Man ökade då sina intäkter med 44 procent till 3,1 miljarder kronor. En bit från de 5-6 miljarderna som Tommy Jacobsson sade sig vilja uppnå inom tre år. Rörelseresultatet skrevs till 319 miljoner kronor.

Läs mer