Sök

Facken kräver kollektivavtal på Klarna

Klarnafintech

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, och Sen Kanner, fackordförande på den lokala Unionen-klubben på Klarna. Foto: TT/Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Kräver förhandlingar med fintechjätten: ”Kan återvinna förtroendet”

Under tisdagen har tre fackförbund, Sveriges Ingenjörer, Akavia och Unionen, gått ut och begärt förhandlingar om kollektivavtal på fintechjätten Klarna. Det framgår av pressmeddelande. 

”Den senaste tidens turbulens inom techbranschen visar på betydelsen av kollektivavtal och fördelarna med den svenska partsmodellen”, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer. 

Sen Kanner är ordförande för Unionens lokala klubb på Klarna. Breakit intervjuade henne kort efter att betalbolaget aviserade sitt stora sparpaket förra våren, när tio procent av personalen varslades. Då vittnade hon om orolig stämning på bolaget och många anställda som inte kände till sina rättigheter. 

I dag säger hon att ett kollektivavtal kan bidra till att återvinna de anställdas förtroende efter omorganisationen. 

”Både Klarna och de anställda har mycket att vinna på att medarbetarna får mer inflytande över besluten, vi kommer att få en bättre kommunikation och bättre dialog mellan företagsledningen och medarbetarna.”

Klarna har tidigare varit kritiska mot kollektivavtal, skriver SvD. Men när tidningen frågar Sen Kanner är hon optimistisk. 

”Jag förväntar mig inte en strid. Jag vill tro att det inte är så Klarna väljer att hantera det här”, säger klubbordföranden.

I december stämde Unionen Klarna i Arbetsdomstolen på 1,3 miljoner kronor för brott mot medbestämmandelagen, då Klarna inte hade förhandlat vårens uppsägningar med facket.

Det är inte bara på Klarna som anställda har organiserat sig fackligt. I början av året meddelade Spotify att de skulle kapa 600 tjänster, varav 100 i Sverige. Dagen efter beskedet bildad Unionen en lokal klubb på Stockholmskontoret.

LÄS ÄVEN: Skyddsombud slår larm – osund arbetsmiljö på Klarna

Läs mer