Sök

Förvärvskandidaterna står på kö – vill bli köpta av Purefun: “Inväntar guldkornen”

Purefune-handelBörs

Purefuns grundare Michael och Catharina Ahlén.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

E-handelsgruppen Purefun växer i snabb takt – främst tack vare förvärv.

Vuxenproduktsbolaget vill köpa mer och kan nu välja och vraka när e-handelsbolag till salu radar upp sig.

“Vi har is i magen och inväntar guldkornen”, säger Purefuns vd och grundare Michael Ahlén.

Purefun, som ligger bakom vuxenproduktsbolaget Vuxen.se och flera andra e-handelssajter i andra kategorier, omsatte 59 miljoner kronor i det tredje kvartalet, november till januari, i bolagets brutna räkenskapsår.

Tillväxten uppgick till 27 procent, nästan i sin helhet genererad av förvärvade bolag under det senaste året. Den organiska ökningen låg på drygt 1 procent.

Purefuns vd Michael Ahlén är nöjd, särskilt med tanke på rådande utmaningar på marknaden.

“I tider som dessa kan vi konstatera att Purefun står starkt även när det blåser på marknaden, vi fortsätter utvecklas väl och levererar, det stärker vår tro på att vi bygger vår e-handelsgrupp i rätt riktning. Det vi bygger och utvecklar nu kommer få mångdubbel utväxling i kommande högkonjunktur”, skriver han i rapportens vd-ord.

Omvänd jakt

I gruppen finns utöver Vuxen.se bland andra fest- och dekorationssajten Kalaslagret, träningklädesbolaget Mighty Solo och hundproduktstjänsen Doggie. Nu är Michael Ahlén på jakt på fler e-handelsbolag att förvärva. Jakt är kanske fel ord. Uppköpskandidaterna söker upp Purefun numera.

“Vi får just nu många förfrågningar om vi är intresserade att köpa upp etablerade e-handelsbolag, vi har utvärderat en handfull bolag i omsättningsintervall mellan 25 till 50 miljoner kronor. Vi har valt att avstå att göra förvärv på de vi utvärderat under januari och februari”, skriver Purefuns vd.

Han menar att ledningen kan vara kräsen när det gäller tillskott. Förvärven kan väljas med omsorg och de nya bolagen ska verkligen passa in i gruppen.

“Vad vi ser och hör på marknaden så kommer det komma många möjligheter under året till förvärv, vi har is i magen och inväntar guldkornen, det är i tider som dessa som de riktigt bra affärerna kan göras som har potential att tillföra stora värden till Purefun”, skriver e-handelsbolaget.

Finns plats

Purefun, som noterades på First North för lite mer än ett år sedan, har ett relativt nybyggt lager i Skåne där bolaget har sin bas. Där finns det plats för ytterligare verksamheter enligt vd:n.

“När lagret får jobba med högre ordervolymer så ser vi direkt stordriftsfördelarna i de effektiva system vi investerat i och byggt upp. Även om lagret har gått för högtryck under perioden så har knappt hälften av packstationerna varit i drift, lagret kan hantera betydligt större volymer framgent än det som hanteras idag”, skriver Michael Ahlén.

Aktien i Purefun steg under den inledande handeln på tisdagen. Efter cirka 5 minuters handel hade kursen gått upp med 15 procent i tunn handel. Bolagets börsvärde uppgår till 183 miljoner kronor. 

Intresserad av e-handel? Den 25 april samlar Breakit den svenska e-handelseliten på E-Com Day för att djupdyka i de viktigaste frågorna för e-handlare just nu. I samband med eventet släpper vi även vår kartläggning "Sveriges 50 högst värderade e-handlare – och 30 rising stars"Biljetter finns här - först till kvarn.

Läs mer