Sök

Tiktok tar all el – stoppar vapenexport till Ukraina

TiktokSociala medierUkraina

Tiktok har utlovats elen i samma region som ammunitionsbolaget Nammo. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Fabriken kan inte expandera när energibolaget lovat bort all el till Tiktok.

”Nu hotas vår framtida tillväxt och Ukrainas vapenbehov av lagring av kattvideor.”


Norska ammunitionstillverkaren Nammos produktion har ökat explosionsartat efter Rysslands invasion i Ukraina och Europas löften om att stödja Kiev. Men nu har möjligheterna att öka kapaciteten stött på patrull, skriver SvD. Problemen stavas den omåttligt populära videoappen Tiktok.

Tiktok har planerat datacenter i samma område som Nammo har sin fabrik och appen suger upp all tillgänglig energi i regionen, enligt ammuntionsbolaget. Dessutom planerar den kinesisktägda sociala medier-jätten att öppna fem nya datacenter i regionen. 

”Nu hotas vår framtida tillväxt och Ukrainas vapenbehov av lagring av kattvideor”, säger Nammos presschef Thorstein Korsvold

Att elen går till Tiktok bekräftas av det lokala energibolaget Elvia. Bolaget uppger för Financial Times att elnätet inte har någon ledig kapacitet då elen har lovats till Tiktoks datacenter. Energibolaget uppger att man förhåller sig till principen "först till kvarn".

 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer